Co dělat, když na dovolené přijdete o svá zavazadla?

28.06.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Ztráta či krádež cestovních zavazadel může z poklidné dovolené v zahraničí učinit noční můru. Jak se v případě těchto problémů zachovat? Kde se máte domáhat pomoci v této obtížné situaci a na co si dát pozor?

Dovolená je časem odpočinku, kdy se snažíme hodit za hlavu pracovní problémy a načerpat nové síly. Přesto ani na dovolené se mnohdy neubráníme nepříjemným situacím. Jednou z nich může být i ztráta či krádež zavazadel. Podívejme se jak postupovat …

  • Před samotným odjezdem je nutné mít uzavřeno cestovní pojištění. Ovšem v tomto případě je nutné sjednat připojištění kryjící právě rizika ztráty či krádeže zavazadel, jinak pojišťovna škodu nehradí. Pojištění cestovních zavazadel se vztahuje na věci osobní potřeby, které jste si vzali na cestu nebo jste si je prokazatelně pořídili v jejím průběhu.
  • Zavolejte na asistenční službu vaší pojišťovny, u které máte cestovní pojištění uzavřeno a zjistěte, zda tato asistenční služba řeší i tyto problémy (některé asistenční služby se vztahují pouze na životní situace). Z tohoto důvodu je dobré vzít si s sebou kartičku s telefonním číslem a adresou, kterou obdržíte při sepisování smlouvy. Nenechávejte ji však v zavazadlech.
  • V případě ztráty nebo odcizení sepište seznam věcí obsažených v zavazadle. Pozor na výluky z pojištění! V pojistných podmínkách pojišťovny uvádí, které věci nebudou hrazeny (pojištění se nevztahuje na cennosti jako např. peníze, cestovní šeky, kreditní nebo platební karty, cenné papíry, šperky, drahé kovy a kameny, starožitnosti, předměty umělecké hodnoty, atd.).
  • Po návratu do vlasti bez zbytečného odkladu kontaktujte pojišťovnu, že škodná událost nastala.
  • Přichystejte si všechny doklady týkající se vzniku či rozsahu škod (vyjádření policie, hotelové recepce, atd.). Nemáte-li k dispozici doklady o pořízení odcizených či ztracených věcí, postačí čestné prohlášení. Pozor však na plnění pojišťovny! Nehradí se celá škoda, pouze stanovený limit na každé zavazadlo a limit na zavazadla celkem.

Rada na závěr
Každá pojišťovna má své vlastní podmínky, své výluky z pojištění, své pojistné limity, proto je dobré před odjezdem důkladně prostudovat všeobecné pojistné podmínky.

Chystáte-li se na dovolenou a nemáte sjednáno cestovní pojištění,
můžete tak učinit prostřednictvím našeho portálu a uzavřít je on-line.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ