Co dělat, když chci dosáhnout daňové optimalizace

02.08.2006 | , Finance.cz
PENZE


Rozhodli jste se v průběhu roku, že chcete využít maximálních daňových úlev z penzijního připojištění, ale nevíte jak v tomto případě postupovat? Poradíme vám.

Na to, abyste čerpali daňové úlevy z penzijního připojištění, nemusíte mít sjednanou smlouvu od začátku roku. Zákon však stanovuje, že si od základu daně můžete odečíst pouze skutečně zaplacené příspěvky. Můžete tak dojít do situace, kdy zbytečně nevyužijete možnost odečíst si povolených 12.000 Kč, tím, že na účet vložíte méně na příspěvcích. Tato situace se však také dá řešit.

Pokud si smlouvu uzavřete na začátku roku a stanovíte si měsíční příspěvek ve výši 1500 Kč máte vyhráno. Za celý rok uspoříte potřebných 18.000 Kč a uplatníte si tak nejvyšší možnou daňovou úlevu.

Často se však stává, že se účastníci penzijního připojištění během roku rozhodnou, že si chtějí snížit základ daně co nejvíce. Tuto situaci by si měli uvědomit nejpozději v listopadu, kdy požádají o změnu smlouvy, tj. o změnu výše měsíčního příspěvku na měsíc prosinec. Nový měsíční příspěvek by měli stanovit na takovou částku, která vyjde po odečtení zaplacených příspěvků v daném roce od částky 18.000 Kč. Současně také musí požádat o snížení příspěvku od ledna dalšího roku na částku, která jim bude do budoucna vyhovovat. Žádost o změnu smlouvy je velice důležitá, protože v případě, že klient prostředky pouze bez oznámení vloží, budou mu rozpočítány jako příspěvky budoucího období.

Některé penzijní fondy v rámci zlepšení nabídky klientům nabízejí službu, která má zajistit dosažení daňové optimalizace aniž byste o tom museli přemýšlet sami. Probíhá to většinou tak, že na konci roku s vašim souhlasem penzijní fond automaticky navýší příspěvek na potřebnou částku a v lednu zase provede snížení.

Je také dobré pamatovat, že státní příspěvky nelze zpětně nárokovat.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: PENZE