Co dělat, když chci zaplatit daň

17.08.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Daň, zálohy či splátky daně lze uhradit více způsoby. Můžete přitom zavítat do pošty, na banku nebo to zvládnete i z pohodlí vlastního domu pomoci internetového bankovnictví.

Poštovní poukázka

Klasickým způsobem placení je přes poštovní poukázku. Máte možnost si u svého správce daně na místně příslušném finančním nebo celním úřadě vyzvednout již předtištěnou složenku. Pokud použijete takto vyplněnou poukázku, doplníte pouze údaj o výši částky a své identifikační údaje.

V případě, že si chcete ušetřit cestu na finančák, můžete k placení využít i poštovní poukázku typu A, kterou obdržíte na České poště. Na složence pak musíte do všech kolonek uvést správné a úplné údaje.

Od března letošního roku je též možnost využít k placení daňovou složenku. Výhoda tohoto způsobu placení je osvobození od poštovních poplatků. Bezhotovostní úhrada daňovou složenkou se však týká pouze vybrané skupiny daní (pro finanční úřady, pro celní úřady). Daňovou složenku je možné si vyzvednout na každé pobočce České pošty.

Všeobecně pak platí, že při ručním vyplňování údajů je žádoucí, aby jednotlivé číslice byly dobře identifikovatelné (jinak může dojít k mylné interpretaci čísla) a dále je vhodné, aby při vyplňování údajů byla používána černá barva písma.

Bankovní příkaz

Dalším způsobem odeslání platby je formou bankovního příkazu k úhradě ze svého účtu vedeného u některé banky. Při vyplňování příkazu si vždy kontrolujte správnost vyplněných čísel. Například číslo účtu příjemce musí zachovávat strukturu - předčíslí účtu, pomlčka, číslo matriky. Pokud poplatník uvede špatný tvar, banka spravující účty správce daně identifikuje tuto platbu jako platbu s chybně vyplněným číslem účtu příjemce. Platba není na účet správce daně připsána a je vrácena zpět na účet banky, která platbu odeslala. Tak vznikají poplatníkovi (plátci) nepříjemné komplikace, neboť může nastat situace, že daň nebude zaplacena v termínu.

Bankovní příkaz můžete též zadat elektronicky. Musíte přitom dbát stejných upozornění jako u klasického způsobu placení přes pobočku nebo sběrný box. Výhodou internetového bankovnictví je možnost vytvoření adresáta, což vám do budoucna vyloučí chybné zadání číslic.

Zdroj: Česká daňová správa

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ