Co dělat, když prodávám nemovitost a nevím jaké daně platit?

19.09.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Máte nemovitost a plánujete ji prodat? V tom případě se nevyhnete platbě daní. Zajímá vás v jakém případě je možné si daňovou povinnost snížit? Přečtěte si následující řádky.

Daní z převodu nemovitostí se bohužel nevyhnete. Můžete však využít možnost osvobození od daně z příjmů fyzických osob. Podmínkou pro uplatnění osvobození dle § 4 je bydliště prodávajícího v předmětné nemovitosti po dobu dva roky bezprostředně před prodejem. V případě, že by však prostředky získané prodejem použil na bytové potřeby, není nutnost splnit dvouletou podmínku. Není přitom důležité mít nahlášené trvalé bydliště, prodávající však musí jiným způsobem prokázat, že v daném domě bydlel.

Pokud nesplňujete výše uvedené podmínky, příjem z prodeje bude osvobozen, pokud uplyne pětiletá lhůta mezi nabytím a prodejem nemovitosti. Pokud se jedná o nemovitost, byt či nebytový prostor nabytý dědictvím v řadě přímé nebo manželem, zkracuje se doba o dobu, po kterou předmětná stavba byla v majetku zůstavitele (viz § 4 odst.1, písm.b).

Základem daně z převodu nemovitosti je cena kupní nebo cena dle znaleckého posudku. Do daňového přiznání se přitom uvádí vždy vyšší z nich. Daň je zapotřebí vypočítat a zaplatit v lhůtě pro podání přiznání. Daň činí 3 % ze základu daně. Lhůta je tříměsíční od plyne od měsíce v němž nastala zákonem stanovená událost. Především se jedná o zápis do katastru nemovitosti. Další podmínky najdete v zákoně č. 357/1992 Sb § 21 odst. 2 písm. a až d.

Základem daně z příjmů je opět prodejní cena snížená o náklady s tímto příjmem souvisejícím, tedy o pořizovací cenu, poplatky za notáře, advokáta, správní poplatky, znalecký posudek, náklady na údržbu, zvýšení hodnoty nemovitosti atd. V případě, že se jedná o nemovitost zděděnou či darovanou, výdajem je cena zjištěná pro účely daně dědické  nebo darovací. Příjmy z prodeje nemovitosti patří mezi ostatní příjmy dle § 10 zákona o daních z příjmů. Výše zaplacené daně pak závisí na výši vašich ostatních příjmů a daňovém pásmu do kterého se dostanete.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát