EIB půjčila ČR loni 270 miliónů EUR, chce pokračovat

04.02.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Evropská investiční banka (EIB) půjčila loni České republice 270 miliónů EUR. Většina asi 230 miliónů byla určena prostřednictvím Konsolidační banky na vylepšení systému dálnic, zbytek směřoval na pomoc malým a středním podnikům.

Z výroční zprávy EIB zveřejněné dnes v Bruselu vyplývá, že do přidružených zemí střední a východní Evropy směřovalo loni celkem 2,375 miliardy EUR. Největší díl úvěrů si dohodlo Polsko (715 miliónů), následováno Rumunskem (435) a Maďarskem (375).

V případě ČR to byl oproti předchozím rokům pokles. Byl způsoben tím, že v roce 1997 uvolnila EIB pro ČR vysoké mimořádné úvěry na nápravu škod způsobených povodněmi. Podepsalo na tom také střídání vlád a politická nestabilita. EIB se ve střední a východní Evropě orientuje na projekty, které nemusejí mít nutně perspektivu zisku, ale jsou jasně spojeny s přípravou na vstup do EU. Chce svými úvěry ovlivnit restrukturalizaci průmyslu a tudíž slabou produktivitu místních ekonomik, zejména však usnadnit budoucí aplikaci legislativy EU v oblasti dopravy a životního prostředí. Půjčuje obvykle na deset let.

Zdroj: Finance.CZ

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU