Co dělat, když chci předčasně splatit hypotéku?

21.09.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Platíte vysoké měsíční splátky hypotéky a máte volné finanční prostředky, které by jste mohli využít na částečné či úplné splacení hypotéky? Banky takovou možnost nabízejí, ale zadarmo to není.

Hypoteční úvěr je i díky nutnosti zajištění nemovitostí nejčastěji využíváme na vyšší investice do bydlení. Menší investice pak většinou řešíme pomocí stavebního spoření. Měsíční splátka hypotéky tak často dosahuje vysokých částek a podstatným způsobem zatěžuje rodinný rozpočet. Hypotéky mývají často dlouhé (20 let a více) doby splatnosti, je tedy velká pravděpodobnost, že v době splácení může rodina z různých důvodů (prodej nemovitosti, dědictví, ukončení smlouvy o stavebním spoření) přijít k volným finančním prostředkům. Jedním z efektivních způsobů jak tyto prostředky využít je splacení části nebo dokonce celé hypotéky.

Kdy hypotéku splatit a kolik nás to bude stát:

  • Nejvhodnější doba pro předčasné splacení hypotéky je při skončení doby fixace. Pokud totiž klient splatí hypotéku nebo její část právě v téhle době, neúčtuje si většina bank žádné sankce ani žádné poplatky. A pokud přece, jsou to jen minimální poplatky za změnu úvěrové smlouvy v řádu několika set korun. Pokud již při uzavírání smlouvy o hypotéce očekáváte v nejbližších několika letech nějakou zásadnější finanční injekci, zohledněte tuto skutečnost při výběru délky doby fixace.
  • Některé banky nabízejí možnost si předčasně bez sankcí splatit hypotéku i mimo dobu fixace. Jedná se o Hypoteční banku, která za poplatek 1% z předčasně splacené částky nabízí zanesení této možnosti do smlouvy o hypotečním úvěru již při jejím podpisu. Další bankou je GeMoney Bank. Ta nabízí za měsíční paušál 200 korun si při podpisu smlouvy o hypotečním úvěru sjednat volitelný parametr produktu dílčí mimořádná splátka hypotéky. První mimořádnou splátku může klient provést až po uhrazení prvních 12 řádných splátek hypotéky, každou další po provedení dalších 7 řádných splátek.
  • Splacení hypotéky nebo její části mimo dobu fixace si raději dvakrát rozmyslete, jde o drahou záležitost, jejíž výše může dle parametrů splácené hypotéky dosáhnout i několika desítek tisíc korun. Jaké jsou sankce za předčasné splacení hypotéky se můžete přesvědčit v tabulce níže.

Tabulka: Výše poplatků za předčasné splacení hypotéky jednotlivých bank

Název banky Poplatek za předčasnou splátku mimo dobu fixace
Hypoteční banka do 5 let před koncem doby fixace - 6% z výše mimořádné splátky za každý započatý rok do konce doby fixace, 5 až 10 let -5%, 10 až 15 let - 4%
Česká spořitelna ušlé úroky od doby předčasného spacení po skončení doby fixace
Komerční banka maximálně 25% z výše nesplacené jistiny úvěru
Raiffeisenbank předčasné splacení v částečné výši - 4 % z výše mimořádné splátky, předčasné splacení v plné výši - 4 % z aktuální dlužné částky
GE Money Bank 5 % z výše mimořádné splátky do konce doby fixace
Živnostenská banka v první polovině doby před koncem doby fixace - 20 % z mimořádné splátky,   v druhé polovině doby před koncem doby fixace - 10 % z mimořádné splátky

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ