Co dělat, když chcete úrazově pojistit své dítě?

11.10.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Úrazy se nevyhýbají nikomu, ani dětem. Roztržené koleno nebo pohmožděná končetina nezřídka bývá výsledkem dětských her. Jako nezbytnost se proto jeví pojištění dítěte. Kam zajít a jaké jsou možnosti?

Příležitosti ke zranění jsou všude kolem nás a jen stěží jim lze zcela předcházet. Neštěstí totiž nechodí po horách, ale po lidech a úrazy se nevyhnou nikomu. Zvláště děti patří mezi nejvíce rizikové skupiny. Nejen na hřišti nebo v parku, ale i ve škole čeká řada nástrah. Není proto nic snazšího než uzavřít odpovídající typ pojištění.

Ochrana i spoření
V současnosti existuje řada pojišťoven, které mají ve své nabídce speciální produkty pro děti (např. Sluníčko od České pojišťovny, Čtyřlístek od ČSOB Pojišťovny, Radost od Kooperativy, Talisman od Avivy, a řada dalších). Tyto dětské životní pojistky se zpravidla skládají ze dvou složek, a to rizikotvorné, jejímž primárním účelem je ochrana dítěte a spořící, která přináší určité zhodnocení vložených prostředků. Tyto dvě složky lze různě kombinovat, záleží zda preferujete vysokou pojistnou ochranu nebo spíše naspoření prostředků.

Pojistka pouze na úraz
Pokud však chcete pojistit dítě pouze na úraz a spořit mu jiným způsobem, pak je možné uzavřít pojistku bez spořící složky. I v tomto případě záleží na  typu pojistky. Každá pojišťovna může mít jiné parametry, ovšem zásadní rozdíly v nich nejsou, liší se pouze v detailech.

Základem bývá pojištění trvalých následků úrazu a pojištění pro případ smrti úrazem. Navíc lze pro děti sjednat různá připojištění, jako např. denní odškodné při úrazu, pojištění proti závažným onemocněním nebo případný pobyt v nemocnici v důsledku úrazu. Součástí smlouvy by mělo být i tzv. progresivní plnění, kdy při úrazech s vážnými trvalými následky tak vzniká nárok na několikanásobek základního plnění oproti běžnému připojištění.

Kam zajít?
Vraťme se ale k samotné úvodní otázce. Co tedy dělat, když chcete pojistit své dítě na úraz? Stačí zajít na jakoukoliv pojišťovnu nabízející životní pojištění a smlouvu s pracovníkem pojišťovny uzavřít. Další možností je využít služeb nezávislého finančního poradce. Právě on by měl mít přehled nejen o produktu jedné pojišťovny, ale o celém trhu, tj. měl by vám pomoci orientovat se v široké záplavě produktů životního pojištění a zároveň i vybrat ten nejvhodnější produkt pro vaše dítě.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ