Co dělat, když chci navýšit důchod?

27.10.2006 | , Finance.cz
PENZE


Kdo by si nepřál pobírat vyšší důchod než jaký mu náleží? Jak ale docílit navýšení? Valorizaci nijak neovlivníme, přepočet důchodů je plně v naši moci. Chcete vědět rozdíl mezi těmito pojmy – přečtěte si našeho Rádce.

Jsou dvě možnosti navýšení důchodů – valorizace a přepočet starobního důchodu. Tyto dva pojmy mohou být často zaměňované. Oba výrazy znamenají zvýšení důchodu. Rozdíl je však dosti podstatný. Zatímco valorizace se týká již přiznaných a poskytovaných důchodů, přepočet ovlivňuje důchody budoucí, tj. stále ještě nevyplácené. Druhá odlišnost je v tom, že valorizaci nijak neovlivníme, přepočet však závisí pouze na nás samotných.

O valorizaci důchodů jste si mohli přečíst podrobné informace ve článku Valorizace důchodů: dvojsečná zbraň. Zjednodušeně řečeno, valorizace důchodů slouží k udržení stálé životní úrovně důchodců. Proto by měla minimálně kopírovat zvyšování cen v ekonomice. Aby nedocházelo k zvětšování příjmových rozdílů, neboli též chudobě důchodců, je možné zavést i zvýšení důchodů na základě růstu mezd v ekonomice.

V současné době v České republice existují dva termíny valorizace. Pravidelné zvyšování probíhá vždy v lednu a je stanovováno do konce září roku předcházejícího. Mimořádný termín nastává až v případě 10% a vyšší hodnoty inflace. V pravidelném termínu by mělo docházet k navýšení důchodů minimálně o součet hodnoty loňské inflace a třetiny růstu reálné mzdy ve stejném období.

Přepočet důchodů, jak již bylo nastíněno, se týká ještě nevyplácených starobních důchodů. Vliv na výši již přiznaných ovšem nepobíraných důchodů má vliv především výkon výdělečné činnosti konané po datu přiznání. Výdělečnou činností se přitom rozumí činnost zakládající účast na důchodovém pojištění. Pokud tedy budete pracovat i nadále a nebudete přitom pobírat důchod, můžete očekávat navýšení této dávky – respektive bude se zvyšovat procentní výměra, a to za každých 90 kalendářních dnů o 1,5 % výpočtového základu.

V případě, že se rozhodnete pracovat déle a navýšit si důchod, nezapomeňte o přepočet požádat. Automaticky se tato činnost neprovádí.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: PENZE