Kampeličky mají pestrou minulost

19.03.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Družstevní záložny prošly během posledních let poněkud bouřlivým vývojem, který se negativně podepsal na důvěře české veřejnosti v tyto instituce. Přesto mají na finančním trhu své místo. Podívejme se blíže do minulosti na historii družstevních záložen.

Téma týdne: Nebojme se družstevních záložen

Družstevní záložny mají v České republice dlouhou tradici. V polovině devadesátých let se však mnohé z nich kvůli ne zcela jednoznačné legislativě ocitly v problémech, které zpravidla končily krachem. Nyní se kampeličky snaží získat zpět důvěru českého národa. To se jim v poslední době docela daří, čemuž nasvědčuje rostoucí zájem veřejnosti, resp. počet jejich klientů. Ale pojďme zpět do historie …


Zlatou éru vystřídala dlouhá odmlka

Vznik družstevních záložen se pojí s padesátými lety 19. století, konkrétně se jménem Cyril Kampelík (odtud jejich lidový název - kampeličky). Zlaté období zažívaly kampeličky především od začátku minulého století až do konce padesátých let. Pak ovšem přišel zlomový rok 1948. Nástupem komunismu družstevní záložny na více než 40 let z našeho trhu vymizely.


Nová bouřlivá polistopadová éra

Další významný milník byl přechod z centrálně plánovaného na tržní hospodářství. V této době se uvolnila legislativa, což vedlo k rozmachu finančního trhu. A tak se v polovině devadesátých let začaly kampeličky znovu hlásit o slovo. Privatizační vlnobití koncem devadesátých let vystřídala vlna krachů družstevních záložen, kterou na vlastní kůži, resp. účty, pocítily desetitisíce důvěřivých klientů.

Založení stejně jako činnost družstevních záložen je upravena zákonem č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech ve znění pozdějších novelizací. Pro založení družstevní záložny je v současnosti nutné složit 35 milionů korun a získat od ČNB povolení k působení v ČR.

Úpadek záložen měla na svědomí především nedokonalá legislativa a děravé zákony, které přinesly problémy do celého finančního sektoru. K založení družstevní záložny stačilo složit půl milionu korun bez prokázání jakékoliv odborné způsobilosti. Kampeličku tak mohl založit takřka každý. Toho také využila řada lidí, která tak mnohdy činila s úmyslem obohatit se na úkor důvěřivých klientů. V likvidaci nebo konkurzu se koncem druhého tisíciletí ocitly téměř dvě třetiny ze 124 existujících záložen, šéfové některých z nich skončili na lavici obžalovaných. Odtud pramení nedůvěra české veřejnosti v družstevní záložny.


Renesanci přinesla změna legislativy

V polovině roku 2001 se první klienti zkrachovalých kampeliček dočkali náhrady části uložených vkladů. O rok později pak došlo k renesanci odvětví, kterému napomohl zejména nový zákon a přelicencování kampeliček. Od ledna loňského roku jsou družstevní záložny pod regulací České národní banky, který začátkem loňského dubna převzal tuto úlohu od Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami a je vykonavatelem dohledu nad celým finančním trhem. Regulace byla nastolena podle směrnic EU a kampeličky nyní musí splnit daleko přísnější kapitálové požadavky.


Družstevní záložnyPokud vás zajímá současnost družstevních záložen, jak fungují, jak se stát jejich členem a co vám členství v družstevní záložně může přinést, jaké produkty kampeličky nabízejí a zda jsou výhodné, pak si tento týden nenechte ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ