Běžný účet za babku

21.03.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V minulých dnech jsme psali o neslavné minulosti družstevních záložen, o tom proč už dnes není třeba se jich obávat či jak se stát jejich členem. Nyní se zaměříme na produktovou nabídku kampeliček. A první na řadě nemůže být jiný produkt než tolik diskutovaný běžný účet.

Téma týdne: Nebojme se družstevních záložen

Výše bankovních poplatků, účtovaných bankami klientům za vedení a operace prováděné s běžným účtem je předmětem častých sporů a diskuzí mezi bankami a odbornou veřejností. Ať už má o výši a transparentnosti poplatků pravdu jedna či druhá strana, faktem je, že na trhu existují běžné účty s na české poměry velice nízkými či dokonce nulovými poplatky. Řeč je o nabídce družstevních záložen.

Není záložna jako záložna

Nabízejí kampeličky skutečně běžný účet za banku? Ano i ne, záleží na konkrétní družstevní záložně. O něco dále než ostatní družstevní záložny je v tomto ohledu FIO, družstevní záložna, která je jako jediná z kampeliček napojena přímo na clearing České národní banky a nemusí tak jako ostatní družstevní záložny využívat sběrného účtu u některé z českých komerčních bank (většinou ČSOB). To jí dovoluje nabízet služby internetového bankovnictví a poskytovat svým klientům zdarma jak příchozí, tak odchozí položky na běžný účet zúčtované prostřednictvím clearingu ČNB. Vedení běžného účtu u Fia vás tak za určitých podmínek (využití internetbankingu) může přijít zcela zdarma. Stejně tak nabízí účet zdarma i WPB Capital, spořitelní družstvo. Srovnání běžných účtů nabízených našimi kampeličkami naleznete v tabulce níže.

Kampeličky nabízejí vyšší úroky

Další výhodou běžného účtu vedeného v družstevní záložně jsou vyšší úrokové sazby, kterými jsou vklady na nich úročeny. Úročení běžného účtu není u většiny záložen pevné, ale pohyblivé, v závislosti na výši zůstatku. Oproti bankám, které většinou nabízí úrok kolem 0,10 % p.a. lze v kampeličce dostat až 1,50 %.

Tabulka: Srovnání běžných účtů od našich družstevních záložen

Družstevní záložna Poplatek za vedení účtu Odchozí položka (mezibankovní) Příchozí položka (mezibankovní) Poplatek za výpis (měsíční poštou) Úročení běžného účtu (p.a.)
FIO, družstevní záložna zdarma zdarma zdarma 30 Kč (elektronický - zdarma) 0,75 - 1,50 %
WPB Capital, spořitelní družstvo zdarma zdarma zdarma 15 Kč + poštovné 0,20 - 0,40 %
1. TZ družstevní záložna zdarma 4 Kč 4 Kč 13 Kč 1,00 - 1,50 %
Moravský peněžní ústav zdarma 2 Kč zdarma poštovné 0,50 - 1,50 %
Peněžní dům, spořitelní družstvo 30 Kč 5 Kč 5 Kč 10 Kč + poštovné 0,10 %

Závěr:

Kampeličky dokáží nabídnout běžný účet, který se výší a poplatků nejen vyrovná ale často i výrazně předčí kterýkoliv z účtu nabízených našimi bankami. Přesto jsou tyto účty využívány jen sporadicky. Proč? Družstevní záložny totiž tíží břímě nadávné minulosti, kdy řada lidí o své úspory v kampeličkách přišla. Po změně legislativy se však už dnes není čeho obávat. Pokud tedy patříte mezi ty, jež nechtějí platit své bance zbytečně peníze navíc, zkuste zauvažovat o zřízení účtu v některé z kampeliček.

Družstevní záložnyPokud vás zajímá historiesoučasnost družstevních záložen, jak se stát členem záložny, jaké produkty kampeličky nabízejí a zda jsou pro vás výhodné, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ