Změňte dodavatele a ušetřete za plyn a elektřinu

10.04.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Trhy s plynem i elektřinou jsou již u nás plně liberalizovány. Dnes už si můžeme zvolit svého dodavatele těchto energií a snížit si tak náklady na provoz domácnosti. Přečtěte si, jak liberalizace probíhala a z kterých společností můžete nyní volit svého dodavatele plynu či elektřiny.

Téma týdne: Šetříme na energiích

Liberalizace trhu s elektřinou v České republice se řídí zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů. Otevření trhu s elektřinou pro zákazníky v praxi znamená, že z původně chráněného zákazníka, jehož výsledná cena dodávky včetně ceny silové elektřiny byla každoročně stanovována Energetickým regulačním úřadem, se konečný zákazník stává takzvaným oprávněným zákazníkem s právem volby svého dodavatele silové elektřiny. V případě oprávněného zákazníka je regulována jen část výsledné ceny. O tomto tématu se dočtete více v našem zítřejším fintriku.

Liberalizace trhu elektřinou u nás probíhala v následujících krocích:

  • Od 1. ledna 2002 – zákazníci s roční spotřebou nad 40 GWh
  • Od 1. ledna 2003 – zákazníci s roční spotřebou nad 9 GWh
  • Od 1. ledna 2004 – všichni zákazníci s průběhovým měřením spotřeby mimo domácností
  • Od 1. ledna 2005 – všichni koneční zákazníci mimo domácností
  • Od 1. ledna 2006 – všichni koneční zákazníci včetně domácností

Od 1.1. 2006 tak máme všichni právo si zvolit libovolného dodavatele silové elektřiny a vybrat si podle svého uvážení a s ohledem na typ a množství své spotřeby nejvhodnější nabízený produkt. Naopak nelze si vybrat distributora. Distribuční platby se totiž odvíjí od místa připojení, tedy podle příslušné distribuční společnosti, do jejíž sítě je odběrné místo připojeno. Většina odběratelů v České republice je připojena do elektrizační soustavy prostřednictvím regionálních distribučních společností ČEZ Distribuce, a.s. a E.ON Distribuce, a.s..

Liberalizace trhu se zemním plynem
Na území České republiky byl v minulosti organizován trh se zemním plynem na základě regulovaného přístupu. To znamená, že Energetický regulační úřad ČR omezoval provozovatele přepravní a distribuční soustavy a veřejně stanovoval tarify za přístup do přepravní a distribuční soustavy. Do 31. 12. 2004 si tak zákazníci nemohli vybrat dodavatele zemního plynu. Veškeré dodávky zemního plynu byly uskutečňovány výhradně přes společnost RWE Transgas, a.s. Od 1. ledna 2005 byla zahájena postupná liberalizace trhu se zemním plynem, která probíhala v následujících krocích:

  • od 1. ledna 2005 se stali oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci s odběrem nad 15 mil. m3/rok na jedno odběrné místo a dále všichni držitelé licence na výrobu elektřiny spalující plyn v tepelných elektrárnách nebo při kombinované výrobě elektřiny a tepla, a to v rozsahu své spotřeby na tuto výrobu
  • od 1. ledna 2006 jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci s výjimkou domácností
  • od 1. ledna 2007 jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci včetně domácností

Od začátku roku 2007 tak mají všichni koneční odběratelé plynu právo na bezplatnou změnu dodavatele. Mají tak možnost ovlivnit část svých celkových nákladů za dodávku plynu. Na našem trhu působí několik významných skupin obchodníků, které plyn konečným zákazníkům dodávají:

  • RWE - kam patří obchodníci se zemním plynem RWE Transgas, a.s., Středočeská plynárenská, a.s., Západočeská plynárenská, a.s., Severočeská plynárenská, a.s., Východočeská plynárenská, a.s., Severomoravská plynárenská, a.s. a Jihomoravská plynárenská, a.s.
  • Jihočeská plynárenská, a.s., - ta patří společnosti E.ON Energie AG
  • Pražská plynárenská, a.s.
  • a společnost VEMEX s.r.o.

Bez auta ani krokVadí vám kolik peněz každý měsíc utratíte za plyn a elektřinu? Pak si nenechte ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>. Vysvětlíme vám, jak se cena těchto energií tvoří, jak ji můžete svým rozhodnutím ovlivnit a v neposlední řadě jak změnit dodavatele. 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ