Co ovlivňuje konečnou cenu elektřiny?

11.04.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od 1.1. 2006 mají všichni koneční zákazníci včetně domácností právo si zvolit libovolného dodavatele silové elektřiny. Co to pro nás znamená? Kterou část ceny elektřiny změna dodavatele ovlivní? Má vůbec smysl měnit dodavatele elektřiny? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v tomto článku.

Téma týdne: Šetříme na energiích

Trh s elektřinou je u nás již déle jak rok liberalizován, to znamená, že zákazníci včetně domácností si mohou vybrat svého dodavatele elektřiny. Ovšem dříve než se k takovému kroku rozhodneme je dobré zjistit, z čeho se skládá výsledná cena za dodávku elektřiny, a kterou z těchto položek můžeme změnou dodavatele ovlivnit.

 
Položky na faktuře za elektřinu
Položky na faktuře si pro zjednodušení můžeme rozdělit na dvě části:

  • První část obsahuje jednotlivé regulované položky stanovované Energetickým regulačním úřadem.
  • Druhá část faktury obsahuje vlastní platbu za neregulovanou silovou elektřinu včetně obchodní marže dodavatele.

Rozdělení ceny za dodávku elektřiny na jednotlivé položky bylo vyvoláno situací na otevřeném trhu, kdy část výsledné ceny je regulována a zbytek tvoří smluvní (nabídková) cena za silovou elektřinu.

Výsledná faktura za dodávku elektřiny tedy obsahuje:

/>
1) Regulované ceny:
- Distribuce 
- Systémové služby
- Krytí vícenákladů spojených s podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů,
  kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů
- Činnost operátora trhu
2) Neregulovaná cena:  
- Silová elektřina 


Podrobné členění regulovaných činností umožní jednotlivým spotřebitelům přímo vidět, které položky vstupují do konečné ceny elektřiny a jakým způsobem se vyvíjejí v čase Regulované ceny jsou každoročně stanoveny cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu do 30. listopadu s platností na celý následující kalendářní rok.

Cena za distribuci. Platba za distribuční služby je rozdělena na pohyblivou složku ceny distribuce, tj. platbu za odebrané množství elektrické energie v Kč/MWh, která kryje náklady na ztráty v sítích,  a pevnou složku ceny distribuce, tj. platbu za příkon podle velikosti jističe, která kryje fixní náklady dodavatele spojené se zabezpečením dodávky elektřiny v definované kvalitě a v kterémkoliv okamžiku. Distribuční platby se odvíjí od místa připojení, tedy podle příslušné distribuční společnosti, do jejíž sítě je odběrné místo připojeno a zákazník si ji nemůže zvolit.
Cena za systémové služby pokrývá náklady provozovatele přenosové soustavy na nákup tzv. podpůrných služeb od jednotlivých poskytovatelů, tj.  pohotovosti těch elektráren, které přímo nevyrábí elektřinu pro dodávku konečným zákazníkům, ale pracují jako záložní zdroje pro případ náhlého výpadku.
Cena na krytí vícenákladů spojených s podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů. Výrobní náklady na takto vyrobenou elektřinu jsou obecně vyšší než z klasických, proto se všichni koneční zákazníci podílí na hrazení těchto vícenákladů.
Cena za činnost operátora trhu. Poslední částí regulované ceny jsou služby společnosti Operátor trhu s elektřinou, a. s., která zajišťuje zpracování bilance nabídek a poptávek na dodávku elektřiny, provádí zúčtování a zpracovává bilance dlouhodobé spotřeby v ČR.

Co zákazník ovlivní volbou dodavatele?

Oprávněný zákazník má právo si zvolit libovolného dodavatele silové elektřiny a vybrat si podle svého uvážení nejvhodnější nabízený produkt s ohledem na charakter a množství své spotřeby.  Případná změna dodavatele resp. změna ceny silové elektřiny v průběhu roku se na faktuře projeví přímo v příslušné položce silová elektřina, a tak odběratel získá jednoznačný přehled o tom, jak se realizovaná změna u něho projevila na celkových platbách za elektřinu. Ostatní položky s výjimkou pevné složky ceny distribuce (zákazník může změnit velikost jističe a tím změnit tuto sazbu) nemůže zákazník nijak ovlivnit. Podíl jednotlivých položek je u každého konečného zákazníka obecně různý s ohledem na typ sazby a velikost spotřeby, v průměru tvoří podíl regulovaných položek méně než 50 % výsledné ceny dodávky pro zákazníky kategorie domácností (u některých sazeb však jen 20 %).


Cena silové elektřiny

Cena silové elektřiny nemůže být z důvodu liberalizace trhu s elektřinou v rámci Evropské unie Energetickým regulačním úřadem již regulována a její výše je závislá nejen na situaci na domácím trhu (struktura zdrojů, budoucí spotřeba atd.), ale také z důvodu propojení soustav na působení vnějších tržních vlivů, tj. poptávce a ceně elektřiny v okolních zemích. Tuto cenu určují sami výrobci nebo obchodníci na základě svých nákladů na výrobu, obchodních strategií a reálných možností uplatnit se na trhu. Její výše se může měnit na základě smluvních vztahů mezi dodavatelem a odběratelem, zpravidla je však upravována jednou ročně.


Kde získat informace o nabídkách dodavatelů?

Informace o jednotlivých nabídkách dodavatelů lze získat například na jejich internetových stránkách. Důležitá pro volbu není jen cena elektřiny, ale také specifické podmínky či  pověst dodavatele. Na stránkách Energetického regulačního úřadu  naleznete  kalkulátor plateb za dodávku elektřiny, podle kterého zjistíte, jak se změní vaše platba v případě změny dodavatele. ERÚ postupně doplňuje kalkulátor o další nabídky dodavatelů.


Závěrem

Pokud zjistíte, že by pro vás mohlo být  výhodné změnit dodavatele elektřiny, v zítřejším článku se dovíte, jak na to. Změna dodavatele elektřiny je poskytována zdarma, přesto se lze setkat se situací, kdy si dodavatel v rámci nové smlouvy určitý aktivační poplatek stanoví.

Bez auta ani krokVadí vám kolik peněz každý měsíc utratíte za plyn a elektřinu? Pak si nenechte ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků. Vysvětlíme vám, jak se cena těchto energií tvoří, jak ji můžete svým rozhodnutím ovlivnit a v neposlední řadě jak změnit dodavatele. 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ