Jak změnit dodavatele elektřiny?

13.04.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Již před více než rokem došlo k liberalizaci trhu s elektřinou. Každá domácnost si tak svobodně může zvolit, kdo jí bude energii dodávat. Pokud tedy nejste spokojeni se stávající dodávkou či cenami, není nic jednoduššího, než poohlédnout se po jiném distributorovi.

Téma týdne: Šetříme na energiích

První den roku 2006 byl pro trh s energií zlomový. Od tohoto okamžiku si mohli zvolit svého dodavatele elektrické energie nejenom podniky, ale i domácnosti. Důvodem liberalizace trhu byla snaha Evropské unie a následně i českého zákonodárství umožnit ve vyšší míře uplatnění tržních principů v dodávce elektřiny. Každý si tak mohl vybírat nejen mobilního operátora, supermarket či restauraci, ale také dodavatele elektřiny.


S liberalizací trhu roste konkurence

Před několika lety na energetickém trhu vládly poněkud odlišné podmínky. Zvolit si svého dodavatele mohly pouze vybrané typy odběratelů, u domácností však fungoval elektrický monopol. Málokdo tomu věnoval pozornost. Světlo svítí, pračka pere, rádio hraje, takže je vše v pořádku. Když do schránky přišlo vyúčtování od distribuční společnosti, někdo zavýskal jiný zalamentoval. Nikdo neřešil, kdo tuto energii do domácnosti přivedl. Vše změnil příchod roku 2006, kdy díky energetickému zákonu vzniklo konkurenční prostředí, které mělo za úkol přinést širší nabídku produktů a zkvalitnění služeb.

K dodávce elektřiny oprávněnému zákazníkovi je způsobilý pouze držitel licence vydané Energetickým regulačním úřadem na obchod s elektřinou, který je zaregistrován u Operátora trhu s elektřinou. Seznam držitelů licencí můžete nalézt na www.eru.cz.
Stejné dráty, jiný dodavatel

Znamená to, že změnou dodavatele budu muset překopat stávající dráty a nechat si rozbourat celý byt? Nikoliv. Obdobná situace jako na trhu elektrické energie je i u poskytovatelů telefonních linek. Vedení sice patří jedné dodavatelské společnosti, ale podle zákona může sloužit každému distributorovi. Způsob dodávky zůstává neměnný, mění se pouze obchodní podmínky, za kterých je elektřina dodávána.


Změna podle ERÚ

Chcete-li přejít k jinému dodavateli, stačí splnit několik administrativních formalit. Změnu nelze uskutečnit ze dne na den. Jak tedy probíhá samotný proces? Projděme změnu krok za krokem, tak jak ji na svých stránkách uvádí subjekt nejpovolanější – Energetický regulační úřad:

  • V dostatečném časovém předstihu je třeba požádat o ukončení smlouvy se stávajícím dodavatelem, a to nejpozději v termínu dohodnutém ve smlouvě nebo uvedeném v obchodních podmínkách tohoto dodavatele.
  • Měníte-li dodavatele poprvé a nemáte-li dosud uzavřenu smlouvu o připojení, je třeba požádat příslušného distributora, k jehož soustavě je odběrné místo tohoto zákazníka připojeno, o uzavření takové smlouvy. Žádost o uzavření smlouvy o připojení musí být zákazníkem předložena distributorovi nejpozději 17 pracovních dnů před datem, od kterého má být zahájena dodávka elektřiny novým dodavatelem.
  • Na základě této žádosti distributor zaregistruje údaje o zákazníkovi (resp. jeho odběrném místě) v systému operátora trhu s elektřinou , což je nezbytné pro evidenci budoucích obchodů tohoto zákazníka.
  • Posledním krokem je smluvní zajištění dodávky elektřiny od nového dodavatele. Smlouva musí být uzavřena nejpozději 13 pracovních dnů před datem, od kterého má být zahájena dodávka elektřiny novým dodavatelem.

 

Změna dodavatele elektřinyDodavatele nelze měnit kdykoliv se vám zachce, ale pouze jednou za 6 měsíců. Pokud si vyberete jiného dodavatele a dohodne se s ním na budoucích dodávkách elektřiny, je důležité zvolit si správně datum, od kterého by měla být dodávka elektřiny novým dodavatelem zahájena. Při uzavírání nové smlouvy je důležité uvést veškeré náležitosti, stanovené platnou legislativou. Chybějící či nesprávné údaje mohou celý proces změny dodavatele prodloužit.

 

Šetříme na energiíchVadí vám, kolik každý měsíc utratíte za plyn a elektřinu? Pak si nenechte ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>. V průběhu právě uplynulého týdne jste si mohli přečíst o liberalizaci trhů s energiíco ovlivňuje cenu elektřiny nebo jak změnit dodavatele energií.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ