Inflační tlaky zatím nehrozí

09.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Úrokové sazby jsou prozatím nízké, experti doporučují půjčit si peníze

Úrokové sazby jsou prozatím nízké, experti doporučují půjčit si peníze. Ve druhém pololetí totiž nevylučují růst úroků. Už po únoru je zřejmé, že ceny letos oproti předpokladům porostou nižším tempem, v každém případě však dvojnásobně rychleji než loni. Meziměsíční nárůst inflace o 0,2 procenta, který včera ohlásil Český statistický úřad, byl pod očekáváními všech expertů. Proti lednovému skoku o 1,7 procenta jde opět o návrat ke stabilní cenové hladině.

Podle komentáře statistického úřadu únorový výsledek ovlivnil zejména růst cen v dopravě a vzhledem k zimní sezóně i cen ve skupině volný čas. Inflační tlaky n

aopak tlumily levné potraviny. V meziročním srovnání však pohled na cenový vývoj není tak optimistický. Zatímco v lednu po deregulacích meziročně vzrostla o 3,4 procenta, únorové ceny byly proti loňsku vyšší o 3,7 procenta. Do konce roku by měla díky oživení ekonomiky ještě poskočit, i když její tempo růstu nemá ani letos podle předpokladů nezávislých analytiků překročit pět procent.

"ČNB v tuto chvíli nemá důvod měnit predikci vývoje do konce roku 2000, mířící ve svém středu těsně pod dolní okraj inflačního cíle," podotkl k očekávanému vývoji člen bankovní rady Miroslav Hrnčíř. Centrální banka, která sleduje inflaci očištěnou o deregulace, ve své prognóze očekává na konci roku čistou inflaci v rozmezí 2,5 až 4,1 procenta, její cíl je stanoven v intervalu 3,5 až 5,5 procenta. Nízká únorová podle expertů potvrdila, že ČNB nemá důvod spěchat se zvyšováním sazeb. "Ve druhém pololetí je však možný mírný nárůst úrokových sazeb v případě pozitivních výsledků růstu ekonomiky a zvýšení cen," upozornila Hana Fegutová z IPB.

Vzhledem k očekávanému růstu cen a k tomu, že peníze půjčované u bank zůstávají relativně levné, oslovení experti doporučují využít všech možností úvěrů. "Pokud domácnosti uvažují o dlouhodobější investici, jako je nákup zboží dlouhodobé spotřeby, je letošní rok vzhledem k nízké inflaci, a tedy i bankovním sazbám, určitě výhodnější

než roky předchozí a pravděpodobně také výhodnější než rok příští," potvrdil David Marek z České spořitelny. Loni povyrostla jen o 2,1 procenta, průměrné úrokové sazby z nových úvěrů se loni snížily z 10,2 procenta na začátku roku na 7,5 procenta v prosinci.

Největší zájem ze strany klientů se pro svoji daňovou i cenovou výhodnost letos očekává stejně jako loni u hypoték. "Po odečtení dotace státu a odpočtů úroků od základu daně může hypoteční úroková sazba dosáhnout jen 1,5 procenta," konstatoval Martin Čihák z Komerční banky. Výhodné jsou stále i spotřebitelské úvěry s pevnou sazbou. Jejich úrok se sice pohybuje kolem 13 procent, případný posun sazeb však výši splátek nemůže ovlivnit. Stejně tak zajímavý se v období růstu cen stává spotřebitelský leasing, jehož cena je sice vyšší než v případě běžných bankovních produktů, oproti nim je však podstatně dostupnější.

Zdroj: HN z 9. 3. 2000

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU