Zákon o Státním fondu rozvoje bydlení sněmovna projedná v dubnu

09.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Vládní návrh zákona o Státním fondu rozvoje bydlení, jehož prostředky mají sloužit k podpoře výstavby dostupných nájemních bytů, technické infrastruktury i opravám bytových domů, budou moci poslanci schválit nejdřív na dubnové schůzi sněmovny. Jelikož nebylo zřejmé, zda by včera norma ve sněmovně nalezla dostatečnou podporu, požádal Evžen Snítilý (ČSSD) o její stažení z programu nynější schůze.

Pochybnosti o tom, že fond by mohl vyřešit problematiku bytové politiky v ČR, dávali v minulých týdnech najevo především poslanci ODS. Pravice měla výhrady i k fondu dopravy, neboť byl stejně jako fond bydlení mimorozpočtový. Tento zákon sněmovna přesto již schválila, Senát jí ho však s pozměňovacími návrhy vrátil. Obě normy patří k prioritám vládního programu ČSSD.

Snítilý ČTK řekl, že zákon o fondu bydlení, který už ve sněmovně úspěšně prošel druhým čtením, považuje za velmi významný. "Jako předseda podvýboru pro bytovou politiku to cítím tak, že musím předjednávat a odstraňovat veškeré možné věci, které by mohly přijetí zákona zabránit," vysvětlil. Zpoždění několika týdnů v této souvislosti podle něj nic neznamená.

Peníze z fondu mají sloužit k poskytování úvěrů i nenávratných příspěvků fyzickým osobám a dotací právnickým osobám i k poskytování záruk. Základní jmění fondu má vzniknout převodem šesti miliard korun z Fondu národního majetku. Fond bydlení by pak měl být v podstatě soběstačný; případné převody z rozpočtu nemají překročit 400 miliónů korun ročně. Dalšími zdroji má být část výnosu daně z převodu nemovitostí a výnosy z emisí obligací fondu. Zákon má začít platit 1. července.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU