Vysoký růst mezd připravil o práci tisíce lidí

10.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Rozsáhlou vlnu propouštění zažilo české hospodářství v loňském roce

Rozsáhlou vlnu propouštění zažilo české hospodářství v loňském roce. O práci přišlo skoro 150 tisíc lidí. Každý devátý přitom pocházel z některého výrobního podniku.

Nejvíce pracovních míst bylo zrušeno v průmyslu, odkud odešlo 66 tisíc zaměstnanců. Dalších 33 tisíc pracovníků propustily stavební firmy. Těžká ekonomická situace postihla i zemědělství, kde loni skončilo svůj pracovní poměr více než šestnáct tisíc lidí.

Jen zlomek z nich dokázaly pohltit os

tatní obory. Například státní správa, zdravotnictví a obchodování s nemovitostmi, kde počet pracovních míst mírně rostl. Vlna propouštění se naopak obloukem vyhnula zahraničním firmám působícím v Česku. Ty naopak díky dobře rozjetým výrobám ve velkém přijímaly. Během roku se počet lidí zaměstnaných u zahraničních firem zvýšil o celou třetinu. Novou práci tak od zahraničního kapitálu získalo 43 tisíc lidí.

Vysoké platy způsobily podnikům problémy

Propouštění bylo podle odborníků nutnou daní za špatný stav českých podniků. V mnoha případech ale na zvyšování nezaměstnanosti tlačily i poměrně vysoké mzdy. "V době, kdy ČR procházela největší krizí, se reálné mzdy zvyšovaly obrovským tempem. To také následně prohloubilo problémy mnoha podniků," říká Marek Rat

kovský, ekonom České spořitelny. Po vysokých mzdách na konci roku 1998, kdy se ekonomika dostala do hluboké recese, volala většina odborových sdružení. Odboráři si i v problémových podnicích (např. ČKD) nakonec vybojovali růst mezd kolem 1013 procent.

"Vel

ké oči" ale v tomto případě měly tragické následky. "Mnoho podniků takové zvýšení nákladů neuneslo. Některé z nich to dovedlo ke krachu, jiné zase vyplácejí jen část slíbených mezd," vysvětluje neblahé důsledky vysokých nároků odborářů a slabosti zaměstnavatelů Ratkovský.

Někteří odboráři už pomalu uznávají, že při kolektivním vyjednávání v roce 1998 své nároky opravdu trochu přestřelili. Jako celek ale odbory svůj podíl na katastrofální situaci mnoha podniků doposud nepřiznaly. Při mzdovém vyjednávání na letošní rok se nicméně chovaly daleko umírněněji. "Dáváme přednost pomalejšímu růstu mezd. Zachování zaměstnanosti je pro nás důležitější," řekl před časem Richard Falbr, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů.

Zdroj: LN z 10. 3. 2000



Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU