Vnitroasijský obchod sílí díky pokračující hospodářské obnově

13.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Regionální krize, která začala kolapsem vývozu ze zemí jihovýchodní Asie v roce 1997, zřejmě definitivně končí, o čemž svědčí obnova importu do této oblasti

Regionální krize, která začala kolapsem vývozu ze zemí jihovýchodní Asie v roce 1997, zřejmě definitivně končí, o čemž svědčí obnova importu do této oblasti. Naznačují to výsledky průzkumu, který mezi ekonomy provedla agentura Consensus Economics. Z její zprávy, z níž citoval deník Financial Times, vyplývá, že dovozy do Jižní Koreje mohou letos vzrůst téměř o čtvrtinu, do Thajska o 18 procent a do Indonésie o 15 procent.

Tento trend znamená odpověď na silný růst importu, jaký mnoho zemí zaznamenalo v loňském roce. Vnitroasijský obchod bude tedy letos opět silný, a to zejména díky pokračující hospodářské obnově v regionu. Agentura ovšem zároveň připomíná, že vyšší dovozy před-znamenávají pokles přebytku na běžných účtech. To by v konečném důsledku mohlo vést ke snížení podílu zahraničního obchodu na hospodářském růstu v některých asijských zemích. S prudkým poklesem přebytku na běžném účtu platební bilance skutečné v tomto roce počítá řada asijských ekonomik.

V Koreji se sníží z loňských 5,9 na 2,4 procenta hrubého domácího produktu, v Číně z 1,5 na 1,1 procenta a ve střednědobém horizontu přebytek téměř zanikne. Do roku 2003 bude pravděpodobně činit už jen půl procenta, a to v souvislosti s očekávanou redukcí dovozních cel po zapojení Číny do Světové obchodní organizace. Konsenzus uvádí, že v případě Číny nelze pro nejbližší léta zcela vyloučit možnost devalvace, navzdory značnému zlepšení v celém sektoru zahraniční výměny.

Nyní, kdy se Asii podařilo doplnit devizové rezervy, může si již tento region dovolit přece jen menší přebytek na běžném účtu. Silný směnný kurs rovněž prospěje dovozům, ale zahraniční ekonomové se zamýšlejí nad tím, do jaké míry centrální banky nechají růst kursy národních měn tváří v tvář opětnému přílivu kapitálu. Snaha udržet nízké kursy tamních měn je všeobecně považována za jednu z příčin krize před třemi lety.

Prognózy naznačují jen nevelké zvýšení kupní síly měn v jednotlivých zemích tohoto regionu. I kdyby měl jihokorejský won letos posílit o 8,6 procenta, výsledný kurs 1038 za jeden americký dolar by na konci roku byl nadále na nižší úrovni, než tomu bylo v roce 1996. Pokud jde o přímé zahraniční investice, byl podle UNCTAD jejich příliv do zemí jihovýchodní Asie s výjimkou Japonska loni nepatrně nižší než v předchozím roce. V Thajsku klesly o 15 procent, na Filipínách dokonce o 47 procent. Očekává se, že letos by se to mohlo změnit.

Zdroj: HN z 13. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU