Vláda USA žádá firmy o účast na boji proti internetovým zločinům

13.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Americký ministr obchodu William Daley nedává podnikům žádnou záruku, že vláda nebo bezpečnostní síly jim nějak výrazně pomohou v ochraně před "elektronickými" zločinci

Americký ministr obchodu William Daley nedává podnikům žádnou záruku, že vláda nebo bezpečnostní síly jim nějak výrazně pomohou v ochraně před "elektronickými" zločinci. Naopak jeho prostřednictvím vláda USA požádala koncem týdne podniky, aby spolupracovaly s bezpečnostními orgány v boji proti internetovým zločinům.

Jak na tiskové konferenci ve Washingtonu zdůraznil ministr obchodu Daley, "nežádáme podniky, aby se staly internetovými policisty. Ale chceme, aby se staly sousedskými hlídkami." Tato doporučení vyplývají ze zprávy ministerstva spravedlnosti USA o tom, jak dodržovat v internetu, ale i v elektronickém podnikání a obchodování "kybernetickou etiku" a jak př

edcházet nejrůznějším podvodům i náporům tzv. hackerů, kteří se nabourávají do počítačových systémů .

"Podniky musí zvýšit své vlastní úsilí, aby učinily internet mnohem bezpečnějším, a nečekat, že bude počet kybernetických policistů rozšířen," varoval. Podniky by si podle něho měly vyměňovat zkušenosti a technologie s orgány činnými v trestním řízení. Tato spolupráce by mohla odvrátit řadu zločinů. Řada amerických podniků se ovšem obává toho, že vláda zavede různé regulace, které by znamenaly vměšování do

jejich záležitostí. Na zmíněné tiskové konferenci ministryně spravedlnosti Janet Renová pravila, že tyto obavy z nadměrné regulace začínají mizet.

Uvedla nicméně, že v časech Divokého západu také zaznívaly hlasy, aby federální vláda nezasahovala proti zločincům, že je to místní záležitost. A přitom prý právě řada federálních agentů přispěla k nastolení vlády zákona a pořádku.

Zpráva ministerstva spravedlnosti o boji proti internetové zločinnosti vyvolala nespokojenost Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU). Některé pasáže této zprávy prý vzbuzují obavy, že se zvyšují pravomoci policie a že bude možno narušovat soukromí občanů.

Na tiskové konferenci podtrhl představitel největší americké i světové internetové služby America Online, že zpráva o boji proti zločinům v kybernetickém prostoru přispívá k vytváření rámce pro dialog mezi soukromými podniky a vládními úřady, což je výhodné pro obě strany. Neboť vynalézavost zločinců nezná mezí.

Zdroj: HN z 13. 3. 2000

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU