Zdražení benzínu není nezbytné

13.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


S jednoznačným konstatováním, že drahá ropa zdražuje domácí cenovou hladinu, nevystačíme

S jednoznačným konstatováním, že drahá ropa zdražuje domácí cenovou hladinu, nevystačíme. Důvodem je skutečnost, že samotná změna cen ropy se teoreticky nemusí na inflaci odrazit vůbec. Závisí to výhradně na stavu, v jakém je ekonomika. Nízká poptávka neumožňuje zvyšovat ceny většiny zboží a tím tlumí i inflační dopady drahé suroviny.

Český statistický úřad přímé dopady zvýšení cen ropy jenom na dopravu v údajích o únorové vyčíslil na meziročních 11 procent. Vliv na celou ekonomiku však bude pokračovat i v dalších měsících. Tolik oficiální stanovisko většiny expertů ke vlivu světových cen surovin na ČR. Cenu benzínu tvoří z větší části spotřební daň, která se na jeho ceně podílí zhruba 30 - 50 procenty podle výše ostatních položek (marže, ceny ropy). Zdražení ropy se do ceny benzínu promítá maximálně z padesáti procent.

Zároveň platí, že cena pohonných hmot je do značné míry ovlivňována kursem koruny. Nelze však tvrdit, že desetiprocentní oslabení koruny vyvolá stejně velké zdražení benzínu. Znehodnocení koruny, díky němuž se ropa v ČR prodražuje, pak nemá vliv na velikost marží. Ty si ovšem stanovuje každý prodejce individuálně. Takže pokles kursu o des

et procent by měl vyvolat zdražení ropy zhruba o čtyři až pět procent. Vyjádřeno v korunách: Při nezměněné ceně ropy, a propadu kursu například z 34 na 37 korun za americký dolar, by mělo dojít ke zdražení maximálně o 1,20 korun za litr.

Pohonné hmoty bezp

rostředně ovlivňují zhruba 4,1 procenta spotřebitelských výdajů. Přímý účinek desetiprocentního zvýšení světových cen ropy na domácí ceny lze proto odhadnout jako zvýšení spotřebitelských cen o necelých 0,5 procentního bodu. "Dlouhodobější studie naznačují, že nepřímé efekty představují zhruba polovinu velikosti přímých efektů," uvedl Martin Čihák z Komerční banky.

Zároveň záleží na dohodnutém kontraktu na dovoz ropy, konkrétně tedy jak je stanoven výpočet ceny, zda na bázi denního přehodnocování, nebo průměru za určité období. To má pak vliv na to, zda se projeví krátkodobý - i když třeba velký - výkyv cen ropy na ceně pohonných hmot. Dovozci ropy však z konkurenčních důvodů odmítají o podrobnostech kontraktů hovořit.

Zdroj: HN z 13. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU