Vyjádření člena bankovní rady Miroslava Hrnčíře k vývoji inflace a míry nezaměstnanosti v únoru 2000

14.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


"Vývoj spotřebitelských cen a čisté inflace v únoru 2000 potvrdil očekávání ČNB a dokumentuje stabilizaci cenového vývoje na nízké hladině inflace. Oproti předpokladům poněkud pomaleji rostly ceny potravin (meziměsíční růst o 0,1 %). Rozhodující podíl na cenovém růstu měly zřejmě neobchodovatelné komodity a ceny pohonných hmot, přesný vliv jednotlivých skupin komodit je předmětem dalších podrobnějších analýz.

Vývoj v prvních dvou měsících roku 2000 prozatím potvrzuje predikce ČNB, že inflační rizika nejsou výrazná na poptávkové straně a ceny rostou především v důsledku tlaku některých nákladových faktorů, zejména cen ropy a jejich postupného promítání do dalších cenových okruhů. v tuto chvíli nemá důvod měnit predikci vývoje do konce roku 2000, mířící ve svém středu těsně pod dolní okraj inflačního cíle.

Míra nezaměstnanosti ke konci února 2000 dosáhla 9,7 % (skutečnost v lednu 2000 9,8 %, predikce 9,9 %). Předběžně lze říci, že pravděpodobným důvodem poklesu míry nezaměstnanosti v únoru 2000 je vyšší než očekávaný meziměsíční nárůst volných pracovních míst o 2,4 tis."

Zdroj:

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU