Životní pojistku si může každý ušít na míru

14.03.2000 | ,
POJIŠTĚNÍ


Zájem o životní pojištění je v ČR menší než v zemích Evropské Unie

Zájem o životní pojištění je v ČR menší než v zemích Evropské Unie. Lidé zvažují, zda uspořené peníze dát do pojištění nebo je uložit v některé bance či investovat jiným způsobem. Pojišťovny se jim snaží volbu usnadnit a přicházejí na trh s novými produkt

y životních pojistek. Klient se může rozhodnout, zda se pouze pojistí nebo bude vedle toho i spořit a jak velkou částku měsíčně do pojištění investuje.

Rizikové životní pojištění se vztahuje jen na výplatu sjednané částky v případě smrti. Je vhodné ve chvíli, kdy například rodina staví dům a využívá hypotéky, při které je hlava rodiny pojištěna do výše vypůjčené částky.

Kapitálové životní pojištění zase znamená, že klient je nejen pojištěn pro případ smrti během doby, kdy vydělává, ale vytváří si i úspory na dobu, kdy půjde do důchodu. Tyto úspory budou ovšem menší, než kdyby člověk peníze ukládal např. do banky, ale zase je pojištěn pro případ smrti. Pojištění je určeno spíše pro lidi se středním nebo vyšším příjmem, kteří chtějí pro případ smrti zabezpečit svou rodinu.

Pojiš

ťovny nabízejí i další varianty a kombinované produkty. V jedné smlouvě pojistí klienta nejen na smrt, ale i pro případ vážných onemocnění. Kombinuje se například kapitálové životní pojištění s úrazovým pojištěním a pojištěním trvalých následků úrazu či pojištěním pro případ závažného onemocnění. Je to levnější než sjednávat každé pojištění samostatně.

Nejnověji se objevuje v nabídce tzv. in

vestiční pojištění. Klient si sám určuje, za kolik a na jak vysokou částku bude v případě smrti pojištěn a jak velké sumy bude spořit a zhodnocovat ve fondech, které mu pojišťovna nabídne. Klient může dokonce i v průběhu pojistné doby podle potřeb měnit jak výši pojistné částky, tak investic. Může do fondů i vkládat další peníze a průběžně je odčerpávat.

Zdroj: Právo z 11. 4. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ