Nafta i natural stojí u většiny pump v Praze stejně

16.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Pražští motoristé se v těchto dnech nemusejí zabývat tím, žeby sledovali ceny pohonných hmot u jednotlivých čerpacích stanic

Pražští motoristé se v těchto dnech nemusejí zabývat tím, žeby sledovali ceny pohonných hmot u jednotlivých čerpacích stanic. Po posledním zdražení benzinů Českou rafinérskou v minulém týdnu se totiž zvedly ceny u většiny čerpadel a ustálily se na stejné úrovni. Podle zjištění LN nejméně šest předních čerpadlářských firem stanovilo Praze identické ceny za naftu a Natural 95. To jsou přitom dva druhy pohonných hmot, které nakupuje nejvíce motoristů. Jd

e o firmy Aral, Agip, Benzina, Total, Shell, Conoco (čerpací stanice JET), OMV a Esso. Motoristům se tak v Praze značně zúžila možnost volby. Tyto firmy ovládají většinu trhu a vlastní čerpací stanice na nejdůležitějších výpadovkách z hlavního města.

Kdo

začal?

Firmy sice přiznávají, že ceny přizpůsobují konkurenci, ale kartelovou dohodu odmítají. "Cenová hladina v Praze je u našich stanic stejná. Reagovali jsme stejně jako ostatní. Kdo byl první, kdo ty ceny zavedl, nevím," řekl LN Pavel Kovář, vedoucí oddělení čerpacích stanic společnosti Esso. Zákazníci si mohou u jejich pump pořídit litr motorové nafty za 24,50 koruny. Natural 95 prodává Esso za 28,70. Ostatní firmy měly včera ceny na haléř stejné. Miroslav Zmeškal z Aralu tvrdí, že Praha je jeden region, a že je tedy stejná cena logická.

"Jestliže navíc většina odebírá od České rafinérské, nevidím na tom nic divného," tvrdí. Podle Alaina Castinela z vedení Total ČR už není cena cestou, jak být odlišný od konkurence. Total se podle něj snaží být odlišný v tom, jaké služby motoristům poskytuje. "K těmto cenám jsme došli částečně našimi kalkulacemi, ale rovněž po posouzení cen konkurence. Všichni se navzájem pozorujeme. Kdybychom chtěli být odlišní a zlevnili o desetník, ostatní udělají totéž," soudí Castinel. Tvrdí, že o kartelovou dohodu nebo společný postup při tvorbě cen nejde. Obdobná situace je na Plzeňsku. Ceny se zde u různých prodejců liší o pouhý desetník.

Úřad ceny zatím sleduje

Antimonopolní úřad o současné situaci v Praze včera nevěděl. "Cena housek je na celém území ČR prakticky stejná a nikdo se nad tím nepozastavuje," řekl Jaroslav Blažke, tiskový mluvčí úřadu. Ceny housek se však liší až o třicet haléřů, což je u korunového zboží třicet procent. Z minulých zkušeností úřad usuzuje, že nějaká dohoda mezi prodejci může existovat. "To podezření na kartelovou dohodu tady je, ale to je nutné spolehlivě dokázat. Víme, že se čerpadláři navzájem informují o pohybu cen a kopírují se navzájem. Ale to není postižitelné," tvrdí Blažke. Podle něj Úřad pro hospodářskou soutěž řízení zatím nezahájil.

Ceny pohonných hmot ale sleduje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže navíc soudí, že na trhu pohonných hmot hraje důležitou roli i fakt, že existuje jen úzký okruh dodavatelů a vysoká hustota čerpacích stanic. "Sjednocení cen tedy nemusí být vždy důsledkem tajných dohod, ale i ostré konkurence," říká Blažke. To ovšem popírají ceny pumpy firmy Total na pražské Balabence, které jsou o deset haléřů níže než zmíněných 24,50 za litr nafty a 28,70 za litr benzinu Natural 95. Nedaleko ní společnost Rokas prodává pohonné hmoty zhruba o čtyřicet haléřů levněji.

Zdroj: LN z 16. 3. 2000


Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU