Internetový kolos Yahoo! hledá partnera pro fúzi

16.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Na poli internetu se schyluje k dalšímu spojování

Na poli internetu se sc

hyluje k dalšímu spojování. Firmy Yahoo! a eBay, které provozují jedny z nejpopulárnějších internetových stránek pro spotřebitele, uvažují o vzájemné alianci nebo fúzi. Na kolik by celá transakce měla přijít, zatím nikdo neví. Obě firmy se totiž k těmto zprávám nevyjádřily. Že však nepůjde o levnou záležitost, dokazuje to, že jenom tržní kapitalizace Yahoo! přesahuje částku sta miliard dolarů.

Jednání mezi oběma firmami se zintenzivnila po lednovém oznámení rekordní fúze v hodnotě neuvěřitelných 182 miliard dolarů mezi internetovou jedničkou America Online a mediálním gigantem Time Warner. Kolos Yahoo! je vystaven tlaku rychle se rozvíjejících internetových obrů jako America Online a jeho snaha soutěžit s eBay v aukčním zprostředkování prodeje a nákupu zbož

í nebyla dosud příliš úspěšná. Zda se však Yahoo! pokusí svého konkurenta převzít přímo, není podle expertů jisté. Většina z nich o tom pochybuje. Podnikání společnosti eBay je v současnosti podle jejich názoru příliš úspěšné na to, aby to byla pravda. Více logiky proto spatřují v partnerské alianci obou firem.

Walt Disney není na prodej

Společnost Yahoo! se větším akvizicím od počátku loňského roku úspěšně vyhýbala. Tehdy koupila za několik miliard dolarů firmy Geocities a Broadcast.com. Tento obchod měl rozšířit uživatelský záběr firmy a rozsah nabízených služeb.

Nedávno se nicméně Yahoo! dostala do centra pozornosti po spekulacích, že má zálusk na mediální společnost Walt Disney. Experti však veškeré dohady mírnili. Spojení Yahoo! a Walt Disney by totiž podle nich požadovaný efekt nepřineslo. Disney má vlastní internetovou strategii Go.com, která zahrnuje i oblíbený portál Infoseek. Internetová firma eBay je provozovatelem aukčního trhu a je jedním z mála ziskových operátorů internetových stránek pro běžné spotřebitele. Firma nedávno oznámila plány nové aukční služby se zaměřením na automobily a projekty dalších stránek na mezinárodní úrovni.

Jednání se zabývá možností různých forem partnerství, dohoda však připravena ještě není, potvrdila v této souvislosti v noci na včerejšek americká televize CNBC s odvoláním na dobře informované zdroje blízké jednání. Pravděpodobnost těsného partnerství obou firem je podle těchto zdrojů 50:50, menší je možnost, že Yahoo! koupí eBay přímo. Akcie eBay v obchodech po u

zavření amerických trhů vystoupily proti závěru denního obchodování až o deset procent, akcie Yahoo! se příliš nezměnily.

Zdroj: LN z 16. 3. 2000


Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU