Mertlík: Státní podíl v Telecomu by měl být prodán ještě letos

16.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Státní 51,1procentní podíl v akciové společnosti Český Telecom by měl být prodán ještě v letošním roce. Na včerejší tiskové konferenci během zasedání vlády to uvedl ministr financí Pavel Mertlík. "Předpokládáme, že by to mělo být realizováno v rámci tohoto kalendářního roku, čili bude to rychlý proces," uvedl.

Způsob prodeje by mělo navrhnout dnes vládou vybrané poradenské konsorcium J.P. Morgan International a Komerční banky. Základním kritériem při prodeji akcií Telecomu bude utržená cena. Pro privatizaci Telecomu existují dvě varianty. První počítá s prodejem 17 procent konsorciu TelSource, které nyní ovládá 33,5 procenta akcií. Zbytek by se nabídl na mezinárodních kapitálových trzích. Druhá varianta počítá s prodejem 51 procent jednomu strategickému investorovi.

Důvodem pro výběr J.P. Morgan a Komerční banky byly podle Mertlíka zkušenosti J.P. jako poradce v oblasti telekomunikací i velmi dobrá úroveň investičního oddělení Komerční banky. Poradenská firma byla vládou vybrána ze tří zcela srovnatelných nabídek u kterých podle Mertlíka nebylo stanoveno výběrovou komisí pořadí. Dodal, že vlastnictví státu zhruba 60 procent Komerční banky nebylo rozhodovacím kritériem. Vicepremiér Pavel Rychetský nicméně dodal, že každá vyspělá země preferuje u podobných obchodů jako poradce domácí banku.

Obchod podle ministra financí může poradenskému konsorciu vynést částku vysoce přesahující jednu miliardu korun. Vláda dnes také uložila Fondu národního majetku uzavřít s poradenskou firmou smlouvu a sestavit meziresortní koordinační výbor.

Do výběrového řízení na poradenskou firmu se přihlásilo 11 společností. Vláda se nakonec rozhodovala mezi CAIB (konsorcium Salomon Smith Barney/Schroders), CS First Boston a JP Morgan/Komerční banka.

"Rozhodnutím vlády jsme zklamáni," řekl ČTK v reakci na rozhodnutí vlády ředitel společnosti CAIB Vjëslav Michalik. "Výběrová komise doporučila pořadí, ve kterém jsme byli první my. Vláda se rozhodla je změnit, takže doufáme, že proto měla dobré důvody," řekl.

Vyjádření firmy CS First Boston se ČTK nepodařilo získat. Společnost J.P. Morgan se již v roce 1995 jako poradce podílela na výběru strategického partnera Telecomu. Tím se ve výběrovém řízení stalo nizozemsko-belgické konsorcium TelSource. Cenu majoritního balíku Telecomu odborníci odhadují na 70 až 120 miliard Kč. Tržní kapitalizace 51 procent firmy činí zhruba 146 miliard korun.

"I v zájmu poradce je, aby privatizace byla vzorová, rychlá a za co nejvyšší cenu, dodal k výběru poradce analytik ČSOB Vladimír Modrý.

Největší šanci na úspěch má při privatizaci Telecomu zřejmě "varianta největšího výnosu", tedy prodej celého podílu jednomu silnému investorovi, domnívá se Modrý.

"Hovoří pro to i změna privatizace Českých radiokomunikací a současný trend koncentrace a fúzí v telekomunikacích," vysvětlil. Privatizace je podle něj reálně možná i do konce letošního roku, nejpozději pak v prvním pololetí roku příštího. "Záleží především na variantě privatizace a podmínkách stávající dohody s konsorciem TelSource," dodal. Cena by se podle něj mohla přiblížit k 200 miliardám korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU