Na Accenture Zlatá koruna 2007 Žofínském finančním fóru

11.05.2007 | , Zlatá koruna
Tiskové zprávy


Česká republika je na rozcestí a pokud chceme jít cestou úspěšného ekonomického rozvoje je nezbytné urychleně přistoupit ke strategickým změnám v ekonomické politice státu.

Na tom se  dnes shodli ministr financí Miroslav Kalousek a profesor Michiganské univerzity Jan Švejnar, kteří vystoupili jako hlavní řečníci na Accenture Zlatá koruna 2007 Žofínském finančním fóru.

Ministr financí Miroslav Kalousek na finančním fóru mimo jiné uvedl, že na srpnovém jednání vlády o strategii přijetí eura bude prosazovat, aby kabinet stanovil pevný termín přijetí společné měny na 1. leden 2012. "Vstup do eurozóny je politické rozhodnutí a politický projekt a ty mají mít své pevně stanovené termíny," dodal k termínu přijetí eura ministr Kalousek.

Kalousek na Accenture Zlatá koruna 2007 Žofínském finančním fóru poznamenal, že předchozí vlády promarnily příležitost k razantnějšímu ekonomickému růstu. Připomenul nezbytnost přejetí vládou navrhovaných reforem veřejných financí a v této souvislosti kritizoval požadavky poslance Vlastimila Tlustého na změnu vládního balíku reformy veřejných financí.

Profesor Jan Švejnar považuje nynější vlnu globalizace za největší ekonomickou změnu od průmyslové revoluce. Z jeho pohledu je pro úspěšný rozvoj české ekonomiky právě v současné době třeba snížit rozpočtový deficit státu pomocí omezení neefektivních výdajů. Nastartovat penzijní reformu a provést revizi zdravotních a sociálních dávek. Přesunout daňové zatížení z daní a odvodů z platu do jiných oblastí jako jsou majetkové a spotřební daně. Zlepšit podnikatelské prostředí, stimulovat větší investice do lidského kapitálu a zvýšit pružnost trhu práce.

Hlavním tématem Accenture Zlatá koruna 2007 Žofínského finančního fóra bylo Svět a Česká republika 10 let po jedné z největších globálních krizí. Vedle mistra Kalouska a profesora Švejnara na fóru vystoupil také Michal Kratochvíl ze společnosti Accenture, který posluchače seznámil se současnými  trendy v oblasti bankovnictví.

Další diskusní fórum na některé z aktuálních témat z oblasti financí připravují organizátoři soutěže Accenture Zlatá koruna 2007 na podzim letošního roku.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy