Jednotný evropský platební prostor sjednotí podmínky plateb

24.05.2007 | , Finance.cz
EU


Jednotná evropská platební zóna (SEPA) umožní všem občanům Evropské unie v kterékoliv členské zemi provádět a přijímat platby v měně euro na základě stejných podmínek, ať už se jedná o tuzemský či o zahraniční platební styk.

SEPA (Single Euro Payments Area) je podle Evropské rady pro platební styk (EPC, European Payments Council) oblastí, kde mohou občané, firmy a další ekonomické subjekty realizovat platby v euru na území Evropy (v jednom státu nebo mezi nimi) za stejných základních podmínek, práv a povinností, bez ohledu na to, kde se aktuálně nacházejí. Evropská komise si společně s Evropskou centrální bankou (ECB) pod pojmem SEPA představují integrovaný trh služeb platebního styku, který se vyznačuje účinnou konkurencí a na kterém v rámci eurozóny není rozdíl mezi vnitrostátními a přeshraničními platbami. Plné funkčnosti Jednotné evropské platební zóny bude dosaženo tehdy, až všichni spotřebitelé v eurozóně budou mít umožněno provádět platby ze svého bankovního účtu tak jednoduše a bezpečně, jako dnes provádějí tuzemské platby.

V současné době je pojem SEPA používán hlavně ve finančních kruzích. Avšak běžný občan by měl vědět, že s příchodem SEPA bude moci používat svou debetní kartu kdekoli v Evropě stejně jako ve své rodné zemi. Jak ukazuje náš průzkum, povědomí spotřebitelů o zóně SEPA je zatím velmi malé. Není však pochyb, že za touto koncepcí stojí právě držitelé karet z celé Evropy,“ uvedl Javier Perez, prezident společnosti MasterCard Europe.

 
Postup zavádění SEPA

Pro vytvoření jednotné platební zóny musí všechny národní platební systémy akceptovat společný a jednotný standard, který umožní používání platebních karet po celé Evropě za stejných podmínek. Evropská rada pro platební styk, která je přípravou SEPA pověřena, ve spolupráci s Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou stanovila bankám cíle, které musí být splněny do ledna 2008. Jedná se především o zavedení nových platebních nástrojů SEPA, definovaných prostřednictvím EPC. Banky v zemích eurozóny by měly přechod na SEPA zahájit od 1.1.2008 a dokončit co nejrychleji, nejpozději však do 31.12.2010. Slavnostní spuštění projektu SEPA je naplánováno na rok 2010.

Náš průzkum ukázal, že spotřebitelé chtějí mít možnost používat své debetní karty kdekoli v Evropě stejným způsobem jako doma – a právě SEPA jim to během necelého roku umožní. Ještě předtím je nutné informovat obchodníky v rámci Evropy o potenciálních výhodách SEPA pro jejich obchodní činnost. Podle naší studie si obchodníci myslí, že hlavním zdrojem informací o této problematice budou banky. Proto musíme učinit vše, co je v našich silách, abychom naše partnerské banky maximálně informovali o všech výhodách SEPA pro obchodníky, spotřebitele i pro odvětví platebního styku," dodal Javier Perez, prezident společnosti MasterCard Europe.

 
Potřebná legislativa

Evropský parlament již schválil směrnici, díky které vznikl jednotný evropský platební prostor (SEPA, Single European Payment Area). Tato směrnice je součástí plánu Evropské unie vytvořit tzv. jednotnou platební zónu (JPZ), kde budou mít občané možnost platit v jiné členské zemi EU stejně jako ve své domácí. Evropský parlament také v prvním čtení schválil směrnici o platebních službách na vnitřním trhu, která definuje nezbytný právní rámec pro harmonizaci platebního styku v Evropské unii a pro vytvoření Jednotné evropské platební zóny (SEPA). Mezi hlavní body směrnice patří například:

  • Časové lhůty převedení platby od podání příkazu – do konce roku 2011 stačí do třech pracovních dní (D+3), po té do jednoho pracovního dne (D+1).
  • Poplatky za platební transakce budou standardně rozdělené mezi příjemce a plátce; oběma účtuje poplatek jejich banka/platební instituce. Poplatky ale budou moci být stanoveny jako nulové, případně poplatky bude platit v plné výši příjemce (např. nyní u platby kartou v obchodech).
  • Odpovědnost za nepovolené platby vinou ztráty či krádeže prostředku na ověřování plateb (např. PIN u platební karty) – klient ručí za ztráty maximálně do výše 150 euro před nahlášením bance, poté za vše ručí banka/poskytovatel platebního styku.
  • Harmonizace přístupu na trh platebních služeb pro nebankovní poskytovatele – princip evropského pasu, díky kterému povolení podnikat v jedné členské zemi stačí pro působení i v zahraničí.
  • Zavedení jasných a jednoduchých informačních požadavků pro příkazce.
  • Standardizace práv a povinností pro klienty i poskytovatele platebních služeb.
  • Pravidla poskytování tzv. úvěrů k platební službě poskytované nebankovními institucemi (např. splátkové společnosti) – maximální splatnost úvěru zatím stanovena na 12 měsíců. Po třech letech vypracuje Komise studii, zda by nebylo účelné maximální splatnost zkrátit.

 
Pro platnost musí ještě směrnici o platebních službách na vnitřním trhu schválit Rada EU. Vzhledem k tomu, že se Rada k obsahu směrnice kladně vyjádřila již na březnovém zasedání, se jedná o formalitu. Členské země Evropské unie mají nyní na převedení obou směrnic do národní legislativy čas do listopadu 2009.

 
Co zavedení SEPA přinese

Obchodníci z Evropské unie vidí v zavedení projektu SEPA největší výhodu ve snížení nákladů. Na základě průzkumu společnosti MasterCard, kterého se zúčastnily velké, střední a malé firmy a držitelé platebních karet z Belgie, Francie, Německa, Nizozemska, Polska a z Velké Británie, očekávají evropští obchodníci především snížení poplatků za transakce, větší výběr poskytovatelů či celkové snížení konečných nákladů. Evropská unie předpokládá, že 490 miliónů evropských spotřebitelů a společností díky zavedení Jednotné evropské platební zóny za jeden rok ušetří cca 50 miliard eur (1,4 bilionu korun). SEPA však podle EU nezpůsobí pouze zlevnění plateb, ale také jejich razantní zrychlení.

"Očekáváme, že SEPA povede k harmonizaci platebního styku. Následkem vyšší míry konkurence dojde k rozšíření nabízených služeb finančních institucí," uvedla jedna z velkých holandských maloobchodních firem.

 
Kdy bude SEPA zavedena v ČR

V České republice byla přípravou projektu SEPA pověřena Česká bankovní asociace, která v rámci přípravných činností spolupracuje s ministerstvem vnitra. Ovšem vzhledem k tomu, že je SEPA zaměřena pouze na eurozónu, se Jednotná evropská platební zóna stane pro Česko aktuální až po přijetí eura. I přesto se ČR již nyní snaží procesu SEPA přizpůsobit pravidla platící pro českou korunu, aby později nebyl problém na euro v celé šíři přejít. Podle Jitky Pantůčkové, výkonné ředitelky Komerční banky, předsedkyně Komise pro platební styk České bankovní asociace a zástupkyně ČBA v Evropské platební radě, splní Česká republika jako neeurová země všechny podmínky procesu SEPA již v polovině roku 2008.

Zavedení jednotné platební euro zóny – Single Euro Payments Area (SEPA) v Evropě poskytne novou dimenzi pro zvyšující se platby mezi jednotlivými zeměmi. To vyvolá potřebu užší mezinárodní spolupráce a vzniku multinárodních databází za účelem boje s bankovní kriminalitou,“ uvedla Jackie Barwell, ředitelka správy bankovních podvodů pro Evropu, Střední východ a v Afriku ve First Data International.

 
Zdroj: Evropský parlament, Evropská komise, MasterCard Europe, Business World

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát