Česká gumárenská společnost o sobě příliš nemluví

10.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Veškerou gumárenskou výrob u kromě produkce pneumatik pro automobily o vládá skupina kolem České gumárenské společnosti

Veškerou gumárenskou v

ýrob u kromě produkce pneumatik pro automobily o vládá skupina kolem České gumárenské společnosti. Loňské tržby celé skupiny odhaduje mateřská firma na 13,5 miliardy korun.
Šesté místo z celkových třinácti příček obsadila Česká gumárenská společnost (ČGS) v pravidelném hodnocení firem v LN. Odborníci jí celkem přisoudili 56 bodů ze sta. Z jejich slovních komentářů nicméně vyplývá, že jde o velmi silnou, úspěšně exportu- jící společnost, která se zaměřila na perspektivní obor. Zároveň však mají výhrady k tomu, že její vlastnická skupina není dostatečně transparentní a že po odchodu z veřejných trhů firma o svých aktivitách velmi málo informuje. Gumárenské impérium, které se dříve jmenovalo Barum Holding, začali jeho majitelé budovat v roce 1996.

Během několika let se pěti společníkům podařilo vytvořit na české poměry silnou skupinu, ovládající téměř celý obor. ČGS plánuje, že loňské tržby převýší 13 miliard korun. "Představuje dnes prakticky veškerou domácí výrobu pneumatik a dalších pryžových výrobků,

" říká na adresu gumárenské společnosti Pavel Tomšů z PPF. Skupina se zaměřila na výrobu pneumatik pro traktory, motocykly a nákladní automobily. Svého času dokonce vlastnila 27 procent Barumu Continental, vyrábějícího pneumatiky pro osobní auta. Pod českou gumárenskou společnost dnes spadají desítky firem, mezi nejvýznamnější z nich patří tyto podniky: Gumokov, Rubena, Buzuluk Komárov, Mitas a RTech. Postavení na trhu proto analytici považují za nejsilnější stránku ČGS.

Stejně vysoké bodové ohodnocení získala Česká gumárenská společnost také za zaměření své produkce. Analytici oceňují rozložení sortimentu výrobků skupiny a to, že firma svou produkci hodně vyváží. Například v roce 1998 představoval vývoz téměř polovinu tržeb ČGS. "Značný podíl z orientace f

irmy zaujímá stabilní trh zemí Evropské unie," upozorňuje Patrik Müller z BBG Finance. Odborníci ČGS rovněž chválí za nízké úvěrové zatížení mateřské firmy. Někteří z nich ovšem namítají, že podnikat jen s vlastním kapitálem je pro podnik sice bezpečné, ale ne vždy výhodné. "Malé užívání cizích zdrojů neumožňuje společnosti využít výhody nízkých úvěrových sazeb," podotýká Nebijou Temesgen z Investiční a Poštovní banky.

Podle Moniky Matevové z investiční firmy Cyrrus ale rozšiřování holdingu přineslo nárůst cizích zdrojů mezi jednotlivými členy skupiny. Zadlužení jednotlivých firem není však nijak vysoké.Hospodářské výsledky ČGS jsou podle hodnotitelů lehce nadprůměrné. "Skupina dokázala udržet kladný hospodářský výsledek i přes rostoucí investiční činnost," říká analytik firmy Sati Pavel Brejcha s tím, že oceňuje rychlost, se kterou skupině rostou tržby. Podle Müllera má však ČGS nízkou rentabilitu. "Firma zatím nedokáže přinášet akcionářům stabilní zisky a adekvátní zhodnocení vložených prostředků," tvrdí.Ne

jvětší kritika odborníků se snesla na chování České gumárenské vůči vlastním akcionářům. "Důsledkem jsou žaloby minoritních akcionářů mimo jiné z důvodů nejasností okolo hospodaření v roce 1998 a také za možné zneužití databáze akcionářů ČGS při odkupu akcií společnosti v polovině loňského roku," vysvětluje Pavel Tomšů.

V té době firma zrušila veřejnou obchodovatelnost. Podle Evy Pilátové ze společnosti Atlantik finanční trhy to znamená téměř nulovou možnost menších akcionářů zasahovat do společnosti.Zlepšit by se podle odborníků měl také způsob, jakým firma informuje o své činnosti. "Zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií ČGS s sebou přineslo špatný přístup k podrobnějším informacím o firmě," stěžuje si Matevová. Její kolegové připomínají neprůhlednou vlas

tnickou strukturu skupiny. Majoritním vlastníkem ČGS je s dvaapadesáti procenty společnost S.K.I. Trust. Spolu s lidmi kolem této firmy nicméně ovládá daleko větší majetkový podíl v gumárenské firmě.


NEJVĚTŠÍ PŘEDNOSTI

ambiciózní management

jde o silnou skupinu gumárenských firem

udržuje si dominantní postavení na trhu

proexportní zaměření

v podstatě nulová zadluženost mateřské firmy skupiny

dodavatel automobilovému průmyslu (vyjma osobních automobilů)

vysoké tempo růstu tržeb

perspektivní obor podnikání



NEJVĚTŠÍ SLABINY

netransparentní a nedůvěryhodná akcionářská struktura

podniku chybí zahraniční partner

pokles dodávek v České republice (do podniků Zetor, Škoda Plzeň a Tatra)

podnik nevyužívá cizích zdrojů a vzdává se tak výhod nízkých ú

rokových sazeb

chování k malým akcionářům

nedostatečný přístup k informacím o skupině

podnik nepřináší akcionářům stabilní zisky

Zdroj: LN z 10. 1. 2000



Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU