Deník: Mutované kukuřice je na Zlínsku desetkrát více

04.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 4. srpna (ČTK) - Geneticky upravená kukuřice roste na Zlínsku na desetkrát větší ploše než loni. Vysázená je na 248,12 hektarech, v loňském roce přitom zabírala ani ne dvacetihektarovou plochu. Na Zlínsku ji pěstují Plemenářské služby Otrokovice, úrodu zkrmují v podniku, píše dnešní vydání Zlínského deníku.

"Výhodu pěstování této plodiny spatřují zemědělci především ve vyšší výnosu a lepší kvalitě zrna, lepší odolnosti proti škůdcům a houbovým chorobám, což vede druhotně k úspoře insekticidních prostředků a nižším ztrátách při sklizni," vysvětluje ředitel zlínské zemědělské agentury František Fojtík.

Proti GM plodinám nejostřeji bojují Greenpeace. "Dlouhodobé dopady pěstování modifikovaných organismů na půdu, flóru a faunu jsou z velké části dosud neznámé, což dělá z této technologie největší biologický experiment současnosti," tvrdí Magdalena Klimovičová z Greenpeace.

Geneticky modifikovaná (GM) plodina je na Zlínsku zasazená v Otrokovicích, Napajedlích, Tlumačově a Pohořelicích. Plocha, na které se nyní GM kukuřice pěstuje, je zhruba stejně veliká jako ta, na které byla v roce 2005 vysazena v celé republice. Nyní se GM kukuřice v Česku pěstuje na asi 5000 hektarech, nejvíce ji sázejí zemědělci na jižní Moravě. Právě tam se totiž nejčastěji vyskytuje škůdce zavíječ kukuřičný. V květnu dalo ministerstvo životního prostředí povolení i na zkušební pěstování GM brambor. Příležitosti však využil pouze jeden zemědělec na Vysočině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK