NAD M3 - integrovaný zesilovač

09.08.2007 | , www.audiality.cz
STYL/elektronika


BMW M3 a M5 do 130 tisíc korun skutečně nepořídíte, a tak je jasné, že se bude jednat o něco zcela odlišného. Dnes se podíváme na high-endový set společnosti NAD, který představuje naprostou špičku v produkci firmy a vzhledem k ceně opravdu prémiové zboží, které si může dovolit opravdu málokdo.

Integrovaný zesilovač NAD M5 je ukázkou high-endového provedení a co hlavní také váhy. Provedení exteriéru je bezchybné a broušený hliník na vás promluví při prvním doteku předního panelu a jakýkoli plast zde budete hledat opravdu marně, což by ostatně byla vzhledem k ceně opravdu chyba. Šasi zesilovače NAD M3 je vyrobeno z 3mm ocelového plechu, protože jak víme v hi-fi se na lehké materiály nehraje:).

Integrovaný zesilovač NAD M3 jako navržen jako čisté duální mono, což znamená, že pokud bychom vzali konstrukci s trochou nadsázky, pak můžeme zesilovač rozdělit na dva mono bloky a předzesilovač. Dva toroidní transformátory, které dominují vnitřní konstrukci má na starosti Holmgren, který je opravdu zárukou vysoké kvality a také perfektního odstínění. Dalšími dominantami konstrukce jsou filtrační kondenzátoy s kapacitami 22 000 µF, což dává kapacitu 44 000 µF na každý kanál pro napájení předzesilovače.

Dva výkonové zesilovače nesou označení Class A Line/Drive Amp jsou umístěny opět striktně symetricky (až hi-fistovo srdce zaplesá:). Přepínání vstupů má na starosti tucet relátek nad těmito výkonovými zesilovači (opět symetricky po šestici). Výkonové stupně zesilovače jsou schopny dodat 180W na kanál a jejich teplotu spolu s proudem vyhodnocují obvody Power Drive, které zajišťují optimální pracovní podmínky. 

Parametry zkreslení výkonových stupňů 0,004% do 2 Ohmů ( v pásmu 20Hz-20kHz) nejsou na první pohled nijak omračující, ale je nutné vzít v úvahu, že levnější zesilovače s obdobnými parametry jsou víc než podezřelé.

Regulace hlasitosti probíhá ve skocích 0.5dB a je možné regulovat balanci i citlivost vstupu. Obvyklé korekce basů a výšek jsou přítomny samozřejmě také a k dalšímu využití přispívá i funkce pro současné zdůraznění vyšších a nižších frekvencí. Puristé se při vyslovení slova "korekce" nervózně ošívají, ale v některých případech  mohou dobře posloužit, ale my budeme určitě testovat s korekcemi vypnutými.

Nesmírně kladně hodnotím, že v případě bi-ampingu (např. basové reproduktory jsou napájeny zvlášť a jdou do nich frekvence dle zvoleného dělícího kmitočtu)  lze nastavit dělící kmitočet od 40 do 100Hz pro basovou sekci. Přepínání vstupů je bohužel trošku složitější, protože je řešeno sekvenčním přepínáním několika tlačítek.

Clipboard03_20.jpg

 

Konektivita přístroje je plně dostačující a velice kvituji přítomnost symetrických XLR přes které proběl i poslechový test.  Svorky zde najdeme pro dva páry reproduktorů nebo využít bi-amp připojení, což ve spojení s reproduktory vyšší cenové hladiny může přinést překvapivě dobré výsledky.

/> />>
Specifikace NAD M3
Konstrukce duální mono
Výstupní výkon 2x180W/4-8ohmů IHF
Dynamický výkon 2x220W/8?, 2x400W/4?, 2x540W/2?
Harmonické zkreslení <0.004% (20Hz-20kHz)
Odstup S/N 130dB
Frekvenční rozsah 10Hz-100kHz
Výstupy 2x pre-out + 1xrecord
Rozměry 435x135x386mm
Hmotnost 23.6kg
Cena s DPH 75 000,-

 

 

K čemu je kvalitní zesilovač bez kvalitního zdroje signálu? Asi k tomu stejnému jako BMW M3 bez motoru. NAD M5 se tváří jako nekompromisní přehrávač formátu CD a SACD, což by mělo většině uživatelů stačit, neboť nedostupnost a slabá podpora DVD-A formátu je zcela zřejmá. Designově přístroj zapadá do NAD Master série jako ulitý. Použity jsou stejné materiály jako u zesilovače M3, což znamená, že i samotný CD přehrávač je cvalík, kterého nebudete rádi kdekoli stěhovat. Ovšem je nutné podotknout, že jeho bez mála devět kilogramů je proti obludným 24 kilogramům "M5ky" zanedbatelných.

Clipboard04_11.jpg

 

Přední panel přístroje vyřešen velmi dobře a s ovládáním základních funkcí nebudete mít sebemenší problém. Bohužel vše není tak růžové a složitější nastavování lze jedině skrze připojený televizor skrze kompozitní video výstup (ano čtete správně!) a to se mi opravdu ale opravdu nelíbí. V případě, že jste měli stejně jako já umístěny přístroje v místnosti, kde se nevyskytuje televizor, tak jste mírně řečeno nahraní. Následoval přenos LCD zkusmého vyzkoušení dalších funkcí, které bez TV prostě nenastavíte. To je velké mínus a očekával bych, že vše si můžu nastavit skrze dálkový ovladač, když už ne přes mírně puristický čelní panel. Stejně tak další bod ztrácí M5ka nastavením formátů, kde je lépe ponechat vše na automatice, která vybere formát vyšší kvality (např. SACD stopu oproti CD stopě).

Bonusem pro milovníky multi-kanálových SACD je možnost jejich přehrávání skrze analogové výstupy NADu M5, ale žádný strach, protože konverze sterea a mutli-channelu je oddělená nezávislá. O dekódování se stará standardní Sony DSD procesor a vše podporuje DAC AKM AK4358 , který je například zastoupen i ve zvukové kartě Revolution 5.1. Stereo reprodukce je pak plně v režii převodníku Burr Brown 1794, který je opravdovou špičkou a je schopen pracovat v rozlišení 24-bitů a vzorkovací frekvenci 192kHz (např. SACD). Kvalita operačních zesilovačů OPA2134 z produkce Texas Instruments/Burr Brown rovněž nezaostává. Přehrávání HDCD není pro NAD M5 také žádným problémem. Na 2-kanálovém výstupu podpírají celou reprodukci zesilovače pracující ve třídě A. Správné podmínky pro kvalitní zvuk jsou tedy zajištěny, ale uvidíme jak tomu bude v praxi.

Po shlédnutí vnitřní části NAD M5 budete při nejmenším v šoku, protože přímo z plošného spoje na vás bude s prominutím civět čip ESS Vibratto-S, který umí přehrávat nejen DVD video, ale také DivX/Mpeg-4, takže s troškou fantazie si dovedu M5ku představit přehrávat DVD a DivX filmy. Tento čip je tu samozřejmě proto, aby se postaral o kompozitní video výstup pro zobrazení údajů na televizní obrazovce.

Symetrické XLR pro nás budou při testu alfou & omegou a cestou do zesilovače NAD M3. Klasické nesymetrické RCA cinch konektory jsou zde všem přítomny také, a to jak pro stereo, tak i pro multi-kanál. Je nutné si ovšem uvědomit, že k multi-kanalových záznamům  na SACD budete potřebovat kvalitní reciver, ale lépe samostatný výkonový zesilovač s předzesilovačem, které v Master Series rovněž figurují.

Clipboard05_5.jpg

Hodnocení aneb jak to celé hraje?
Přicházíme k nejtěžší části testu, což znamená posouzení zvukových kvalit. Tento úkol je podobných cenovkách zatraceně těžká věc, neboť v naprosté většině tyto přístroje hrají bezchybně, ale přesto každý jinak. Někdo preferuje striktně analytickou reprodukci, která po čase unaví a někdo upřednostňuje "muzikálnost" podání. Jinak řečeno 100 lidí, sto chutí.

NAD Master Serie hraje tak, jak u sterá za bez mála 130 tisíc očekávám. Reprodukce má perfektní drive a dynamika má velké rezervy a za celou dobu testu (cca týden - místnost 30m2) jsem nezaznamenal sebemenší problém v podání. Pro NAD typické zabarvení zvuků a především zvýrazněné podání basů známé z nižších sérií je pryč a reprodukce je příjemně neutrální a "muzikální" nikoli analytická i na sloupových reproduktorech B&W 803. Středy jsou skvěle znělé a působí velni přirozeně a o výškách lze říct s jistotou to samé. Rozlišení prostoru je skvěle definované a v kvalitní nahrávce vyniknou přesně pozice jednotlivých muzikantů nebo posuny na klaviatuře koncertního křídla.

Reprodukce dynamicky náročných materiálů je rovněž podána na jedničku. Tato sestava je překvapivě univerzální a nedělá ji sebemenší problém přehrávat vše od klasiky po nejnetvrdší odnože metalu. Po připojení zapůjčeného Accuphase DP-500 (majiteli děkuji) reprodukce jakoby ztratila něco ze své energie a byla nenápadnější, neutrálnější, ale při delším poslechu bylo jasné, kde je pravda, těžké pasáže byly přehrány s bravurou jakou M5 postrádá. DP-500 přehrál NAD M5 minimálně o celou třídu (pozor na cenu DP-500 - cca 180 tisíc.)  integrovaný zesilovač M3 stojí poněkud výše než firemní přehrávač M5.
Celý set pro stereo stojí ještě relativně zaplatitelné peníze a nabízí skutečně mnoho, což platí dvojnásob o zesilovači M3, který je na svou cenovou kategorii skutečně vynikající. V některém z následujících testů uvidíme zdali si poradí s nekorunovaným králem a etalonem integrovaných zesilovačů kolem 100 tisíc, Audionetem SAM V2.


 

 

 


Autor článku