V říjnu se může posunout výplata dávek nemocenského pojištění

02.10.2007 | , ČSSZ
Tiskové zprávy


Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zavádí centrální výplatu dávek nemocenského pojištění. Nemocenské, podpora při ošetřování člena rodiny, peněžitá pomoc v mateřství a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství se budou nově vyplácet z jednoho místa – pražského ústředí ČSSZ.

Dojde tak k modernizaci a jednotnosti výplat, což umožní efektivnější a transparentnější správu systému sociálního zabezpečení. Díky centralizaci vznikne centrální konto příjemce, kde budou evidovány jak platby důchodového, tak i nemocenského pojištění. 

Na nový systém přechází ČSSZ postupně. V současné době se už centrálně vyplácejí dávky nemocenského pojištění ze všech územních pracovišť Pražské správy sociálního zabezpečení a veškerých okresních správ sociálního zabezpečení Středočeského kraje. Od 1. října 2007 se napojují i všechna ostatní pracoviště. Během náběhu může dojít k posunutí některých výplatních termínů především začátkem října. O své finanční prostředky však klienti rozhodně nepřijdou, ČSSZ je vyplatí v nejbližším možném termínu do konce října 2007. Za případnou opožděnou platbu se Česká správy sociálního zabezpečení svým klientům omlouvá a děkuje za pochopení. S tím, že od listopadu budou výplaty probíhat už standardizovaným způsobem.

Centralizovaný systém výplat dávek nemocenského pojištění pro malé organizace (do 25 zaměstnanců) a pojištěnce neznamená změny v samotném provádění nemocenského pojištění. Všichni klienti budou i nadále obsluhováni na příslušných okresních správách sociálního zabezpečení, územních pracovištích Pražské správy sociálního zabezpečení či Městské správy sociálního zabezpečení Brno (OSSZ, ÚP PSSZ, ÚP MSSZ). Tato pracoviště budou - také stejně jako dosud - přijímat veškeré podklady k výplatě dávek nemocenského pojištění a počítat příslušné dávky. Nezmění se ani zavedená komunikace s klienty. Údaje ze všech pracovišť se však budou automatizovaně přenášet do centrálního systému, veškeré dávky nemocenského pojištění se budou vyplácet z centrální účtu 27-127001/0710 a ČSSZ je bude evidovat v centrálním kontě příjemce.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy