Češi ztrácí zábrany, žití na dluh zlidovělo

09.10.2007 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Zadlužení českých domácností každý měsíc o několik miliard vzroste. Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům tomu tak zřejmě bude i v následujících měsících. Přesto o předlužení nemůže být ani řeč. Zatím.

Půjčka během pěti minut na cokoliv, peníze ihned v hotovosti, flexibilní úvěry pro každého. To vše bez dokládání příjmů či ručitele. Takto by se daly shrnout mediální aktivity tuzemských bankovních ústavů a splátkových společností, které na nás v posledních měsících útočí ze všech stran.


Zadluženost roste díky reklamám i ekonomice


S blížícími se vánočními svátky frekvence reklam na stánkách novin a časopisů, stejně tak i televizních spotů, poměrně slušně roste. Ani tentokrát čtenář či divák nezůstane ušetřen a můžeme očekávat pestrou nabídku „zaručeně výhodných“ úvěrů. Stejně tak nadále porostou i dluhy domácností. A to nejen díky aktivní marketingové a mediální politice finančních institucí.

Svůj díl viny nese i rostoucí ekonomika. Zatímco v minulosti měli lidé k půjčkám a úvěrům určitý respekt, se zvyšujícími se příjmy obyvatelstva a optimistickým vyhlídkám do budoucna dochází k prolomení psychologické bariéry. Dnes je již naprosto běžné mít dům na hypotéku a zároveň auto na leasing nebo televizi na splátky. Ne však pro každého.


Roli hraje bydliště i věk


Stále se najde řada těch, kteří se ke zadlužování staví odmítavě. Zejména u starší generace je ochota zadlužit se podstatně menší než u mladších ročníků. Svoji roli hraje v tomto případě i bydliště, kdy obecně platí, že lidé ve městě se zadlužují podstatně ochotněji a více než lidé na vesnicích. Přispívá k tomu i výše příjmů, která je ve městech vyšší a lidé tak mají větší rezervy pro splácení případných půjček.


Kreditní karty a nulové navýšení lákají


I v oblasti úvěrů a půjček je možné vypozorovat určité trendy. Stále větší oblibu si získávají kreditní karty, a to nejen u samotných klientů, ale i poskytovatelů, tj. finančních institucí. Díky až dvouměsíčnímu bezúročnému období nemusí dlužník za půjčku zaplatit ani korunu navíc. Podobná situace je i u akčních nákupů na splátky bez navýšení, kdy zákazník zaplatí stejnou cenu, jako kdyby zboží či službu kupoval za hotové. 

Půjčky a úvěry se již dávno nejsou pouze na pořizování elektroniky či jiného spotřebního zboží, ale nabídka využití se neustále rozšiřuje. Na splátky tak lze financovat dovolenou, kosmetické zákroky nebo třeba i veterinární péči domácího mazlíčka.



Zdravou strukturu zajišťují hypotéky


Jakkoliv se růst zadluženosti může jevit jako alarmující, situace není nijak hrozivá. V případě zadlužování, resp. úvěrů, totiž platí obecně známé pravidlo, že důležitější, než-li kvantita je samotná kvalita. Největší podíl z celkového dluhového koláče představují hypotéky a úvěry na bydlení, proto můžeme zadlužení českých domácností označit za zdravé.

To však neznamená, že každý by se měl bezhlavě zadlužovat. Úvěr či půjčku by se měl žadatel nejprve důkladně rozmyslet. Každé zadlužení však přináší určitá rizika, o kterých je dobré vědět a na která je třeba se připravit. Nedostatek informací o podmínkách půjček a případných rizicích dohání nejednu domácnost k opakovanému zadlužování. Ty se tak mnohdy ocitají v nekonečném úvěrovém labyrintu, ze kterého bývá jen spletitá cesta ven.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY