Projekt UNIkarty, kombinované identifikační a platební karty Komerční banky, oslavil úspěšný první rok existence

10.10.2007 | , Komerční banka
Tiskové zprávy


Komerční banka dnes oslavila první rok existence UNIkarty, multifunkční karty pro studenty a zaměstnance vysokých škol v České republice.

První univerzitou, která UNIkarty nabízí, je Vysoké učení technické v Brně a již nyní začínají vydávat UNIkarty další dvě univerzity.

UNIkarta je univerzální karta, která spojuje funkce studentského identifikačního průkazu, platební karty a karty ISIC. V současné době ji mohou získat studenti Vysokého učení technického v Brně, Univerzity Hradec Králové, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Další univerzity se do projektu zapojí v průběhu letošního a příštího roku.

„Díky UNIkartě se podařilo VUT v Brně snížit významně náklady na výrobu studentských identifikačních karet. Přínosy pro studenty jsou také významné – namísto několika různých karet jim nyní stačí jedna, která otevře přístup do zabezpečených prostor školy, menzy, studoven nebo kolejí. Dosud bylo na VUT vydáno na 7 500 UNIkaret a obdobný počet očekáváme i letos,“ uvedl Karel Rais, rektor VUT v Brně.

UNIkarta obsahuje následující funkčnosti:

  • identifikační karta studenta vysoké školy
  • čipová platební karta Maestro
  • bezkontaktní čip pro využití univerzitou a 3. stranami
  • karta ISIC

„UNIkarta je užitečný produkt, který usnadní život při řešení každodenních potřeb běžného studenta. Při aktivaci platební funkce získají studenti od Komerční banky navíc řadu zajímavých výhod,“ uvedl Zdeněk Mojžíšek, výkonný ředitel pro marketing Komerční banky. Při spojení karty s kontem G2 a aktivaci platební funkce získá student od Komerční banky 200 Kč bonus jako příspěvek na zakoupenou ISIC licenci a 3 výběry z bankomatů KB měsíčně zdarma.

Z hlediska designu může karta být zpracována jako prostá identifikační karta bez ISIC licence, jako identifikační karta s ISIC licencí, nebo jako identifikační karta pro zaměstnance vysokých škol.

Zajímavostí UNIkarty je fakt, že kromě bankovního čipu EMV, který přináší vysokou míru zabezpečení při standardních platebních operacích, obsahuje karta také bezkontaktní čip. Tento čip nabízí univerzitě možnost elektronické identifikace studenta či zaměstnance, povolení přístupů do zabezpečených částí univerzity, platby za kopírování, menzu apod. Čip ale může univerzita využít i ve spolupráci s třetími stranami a nahrát na něj další funkčnosti a aplikace. „Zajímavé by mohlo být například využití pro identifikaci a bezkontaktní platby v městské hromadné dopravě, knihovnách, sportovních areálech, za parkování a podobně,“ doplnil Zdeněk Mojžíšek.

UNIkarta přináší hmatatelné výhody nejen vysokým školám, ale především jejich studentům a zaměstnancům.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy