BAWAG Bank CZ a.s. změní majitele

22.10.2007 | , BAWAG Bank
Tiskové zprávy


Rakouská banka BAWAG P.S.K., jediný vlastník české BAWAG Bank CZ a.s., rozhodla, že se aktivně začne zabývat a zhodnotí nabídky na prodej svého 100% podílu v dceřiných společnostech v České a Slovenské republice.

Tento krok neznamená, že BAWAG PSK odejde z trhu zemí CEE, ale je výsledkem posunu ve strategii banky, a to posun od universálního bankovnictví k více produktově zaměřenému přístupu, zejména aktivity v oblasti leasingu budou zachovány a rozšířeny.

BAWAG P.S.K. se rozhodla zaměřit na aktivity v Rakousku, přičemž hlavní důraz bude kladen na klíčové obchodní segmenty (kompetence) a selektivní růst v oblastech tzv. niche trhů. Toto strategické rozhodnutí vede ke změně v obchodní strategii rakouské BAWAG P.S.K. pro země CEE. Obchodní aktivity dceřiných společností v těchto zemích rostou, jsou ziskové a mají mnoho příležitostí pro další růst. Toto se také odrazilo ve vysokém zájmu investorů o tyto pobočky.

Po dobu prodeje rakouská BAWAG P.S.K. bude samozřejmě i nadále intenzivně podporovat růst a rozvoj těchto společností, aby byla zajištěna stále stejná vysoká kvalita poskytovaných služeb klientům. Termín, kdy by měl být znám nový majitel a kdy by měl být dokončen prodejní proces, nebyl pevně stanoven. Nicméně záměrem je rychlý proces.

Markus Hermann, generální ředitel a předseda představenstva BAWAG Bank CZ a.s.: „Nový majitel získá v BAWAG Bank CZ a.s. ziskovou a dynamickou banku, která během posledních 2 let výrazně investovala do rozvoje své pobočkové a distribuční sítě (do konce roku banka bude mít 23 poboček v porovnání se 6 pobočkami v roce 2005). V polovině roku 2007 banka úspěšně přešla na nový bankovní systém. Je devátou největší komerční bankou na českém trhu (podle bilanční sumy ve výši 33 mld. Kč k 31.12.2006). V roce 2006 skončilo hospodaření BAWAG Bank se ziskem 136 mil. Kč. V meziročním porovnání finančních výsledků 3. čtvrtletí 2006 a 2007, úvěrové portfolio (pohledávky za klienty) vzrostlo o více než 20% a provozní zisk o více než 100%. Kapitálová přiměřenost je ve výši 13,74% poskytuje bance dostatek místa pro další růst“. (Pozn.: finanční výsledky za 3. čtvrtletí 2007 jsou předběžné).

Dnešní BAWAG Bank CZ a.s. vznikla 31.3.2005 spojením bývalé Interbanky a.s. a Dresdner Bank CZ a.s. Na českém trhu však banka působí již od roku 1992. BAWAG Bank CZ a.s. je uznávaným odborníkem v oblastech firemního a privátního bankovnictví, exportního financování, financování komerčních nemovitostí, syndikovaných úvěrů a v oblasti služeb Treasury a investování na kapitálových trzích. Kromě toho banka v posledních 2 letech intenzivně rozvíjela aktivity v oblasti retailového bankovnictví a představila jako první několik inovativních a pro klienta výhodných produktů (např. možnost refinancování stávajících úvěrů a půjček nebo refinancování stávající hypotéky). BAWAG Bank CZ a.s. má více než 300 jazykově vybavených a zkušených zaměstnanců, v oblasti prodeje tradičních bankovních produktů spolupracuje s mnoha obchodními partnery, např. s velkými hypotečními brokery, stavební spořitelnou Wuestenrot a dalšími.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy