Zajištěné fondy ČSOB spravují více než 40 miliard korun

24.10.2007 | , ČSOB
Tiskové zprávy


Po říjnovém vypořádání přesáhl kapitál spravovaný v zajištěných fondech ČSOB 40 miliard Kč. V roce 2008 dospěje do splatnosti dalších 14 zajištěných fondů, které spravují prostředky ve výši přesahující 4,5 miliardy Kč.

„Průměrný výnos zajištěných fondů ČSOB se pohybuje okolo 5 % ročně, ale rozdíly mezi jednotlivými fondy mohou být i výrazné. Některé fondy vykazují průměrný roční výnos přesahující 10 %. Jde především o dynamické růstové struktury vázané na koš světových akcií nebo asijský region. Například fond ČSOB Asijského růstu přinesl od vzniku zhodnocení 37,10 %, což odpovídá ročnímu zhodnocení 21,20 %,“ uvádí Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. Konzervativní struktury jako „strom“ nebo „click“ nabízejí menší potenciál výnosu. I ty však přinesly investorům výnos na úrovni několika násobku termínovaných vkladů. „Průměrný výnos zajištěných fondů splatných v roce 2006 a 2007 byl zatím 5,87 % ročně. Tento výnos je navíc pro občany osvobozen od daně,“ doplňuje Jan Barta.

ČSOB každý měsíc investorům nabízí vždy 3 až 4 nové zajištěné fondy. V této inovační praxi hodlá pokračovat i nadále. Jan Barta k takovéto strategii uvádí: "Pro potenciální klienty Zajištěných fondů ČSOB je výhodné zbavit se zvyku využívat zajištěný fond jako termínovaný vklad, tj. neměli by investovat pouze do jednoho fondu v přesvědčení, že pro své peníze udělali to nejlepší. Mnohem výhodnější je využít diverzifikace, která je v nabídce měsíčních novinek zajištěných fondů obsažena a zařazovat jednotlivé fondy do investičního portfolia jako celek. Tím se optimalizují výnosy, zvýší se pravděpodobnost průměrného výnosu a sníží se celková volatilita.“ Pokud potenciální klienti nemají ten který měsíc dostatek volných finančních prostředků, mohou počkat na novou měsíční nabídku zajištěných fondů  ČSOB a své portfolio doplnit.

ČSOB během své historie nabídla investorům již 177 zajištěných fondů, z toho 163 bylo vydáno přímo v českých korunách. S emisemi připravenými primárně pro investory z jiných zemí, ke kterým se ČSOB přidala, drží v současné době klienti ČSOB 261 různých zajištěných fondů. Žádný ze správců kapitálu na českém trhu nenabízí tak diverzifikované  množství těchto produktů.


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy