Bude registr škod efektivní?

30.10.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Začátkem října byla ve spolupráci s tuzemskými pojišťovnami spuštěna dlouho očekávaná databáze škod, která má zamezit přechodu vlastníků aut po nehodě k jiné pojišťovně. Bude konec malusové turistice?

Pojistné podvody patří k pojišťovnictví odjakživa. Tento nešvar způsobuje pojišťovnám a jejich klientům na celém světě obrovské finanční ztráty. Nejvíce finančních ztrát způsobuje pojistný podvod v oblasti pojištění motorových vozidel, kdy 7 z 10 podvodů míří do automobilové oblasti.


Kdo mlčí, ten podvádí


V případě automobilového podvodu nemusí jít pouze o nesoulad mezi finanční a věcnou výší škody na voze nebo opakovaná výplata na jeden bankovní účet. Může jít o daleko banálnější věc, jako je například zamlčená škodní historie pojištěného vozu. Podle § 250a odst. 1 trestního zákona se totiž dopouští i ten, kdo při sjednávání pojistné smlouvy uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí.

V minulosti se tak nezřídka stávalo, že bourající řidič přešel k jiné pojišťovně, aby se vyhnul malusu, tj. přirážky k pojistnému a nehodu zapíral. Pojišťovny totiž neměly žádnou možnost prověřit, zda řidič byl či nebyl viníkem nehody a nemohly jej penalizovat za jeho neohleduplnou jízdu.


Celá historie v jedné databázi


Výrazné omezení této tzv. malusové turistiky by měla přinést dlouho očekávaná jednotná databáze škod, kterou ve spolupráci s jednotlivými pojišťovnami spustila začátkem měsíce října Česká kancelář pojistitelů. V tomto registru je obsažena drtivá většina informací o klientech. Zahrnuty jsou v něm veškeré historické údaje od 1. ledna 2000, kdy skončilo monopolní postavení České pojišťovny a trh povinného ručení byl otevřen i ostatním komerčním pojišťovnám

Pojišťovny připravily databázi pro systém bonus-malus, aby výměna informací mezi jednotlivými poskytovateli povinného ručení mohla být nezávislá na jejich klientech. Majitelé vozidel budou moci uplatnit slevu za jízdu bez nehody i při přechodu k jiné pojišťovně. Zatímco bonus činí u většiny pojišťoven pět procent za každý rok ujetý bez nehody, výpočet malusu za způsobenou škodu je složitější. V průměru činí stovky korun za jednu nehodu.


Na výsledky si ještě počkáme


Snad všechny pojišťovny využívají různých metod a postupů k odhalení nekalého jednání a disponují informačními systémy a databázemi evidující skupiny podezřelých osob, stejně jako pojištěných vozidel. Na konkrétní hmatatelné výsledky si budeme muset ještě nějaký ten měsíc počkat. Přestože ani ten nejpropracovanější systém nemůže odhalit vše, zavedení databáze bezpochyby zvýší celkovou spravedlnost v systému povinného ručení.


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ