Zahraniční hory lákají na kvalitu, české na cenu

20.11.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čas zimních dovolených se nezadržitelně blíží. Vyrazit na některý z tuzemských svahů nebo raději zvolit zahraniční destinaci? To je otázka, kterou si každoročně klade řada lyžařů. Obě dvě varianty mají svá pro i proti ….

Téma týdne: Jak ušetřit na zimní dovolené?

Přípravy na zimní dovolenou jsou již v plném proudu a provozovatelé lyžařských středisek již čekají nápor sněhuchtivých návštěvníků. Kam vyrazit? Být patriot a navštívit některou z tuzemských destinací nebo dát přednost vyšším nadmořským výškám a poohlédnout se v zahraničí? Kvalita lyžování stejně jako cena je vždy závislá na lokalitě, takže srovnávat jednotlivé destinace je velice obtížné. Ale zkusme to …


V ceně mnohdy není rozdíl


Jedním z nejdůležitějších aspektů při rozhodování, kde dovolenou strávit, je cenové srovnání pobytů. Ještě před pár lety byly české hory podstatně levnější než její zahraniční kolegyně. V posledních letech tuzemské lyžařské areály každoročně zvyšují ceny, takže cenová dostupnost zahraničních a tuzemských lyžařských pobytů se pomalu, ale jistě začíná vyrovnávat.

Navíc zahraniční možnosti jsou mnohem rozmanitější. Široká nabídka lyžařských zájezdů umožňuje vybrat z různých cenových nabídek, řada cestovních kanceláří nabízí nejen letní, ale i zimní „last minuty“ za přijatelnější ceny. Obdobná situace je i u skipasů, ovšem zde záleží na lokalitě. Přestože většina tuzemských středisek má permanentky levnější, najdou se střediska, které se cenami hravě přiblíží alpským skipasům. A to je třeba ještě připočíst nějakou tu stokorunu za tuzemské celodenní parkování.


Krkonoše nejsou Alpy


Jednou z největších výhod zahraničních střediska je rozmanitost a velikost. Ve většině známějších středisek se začíná lyžovat v nadmořské výše, která je pro české hory výškou nedosažitelná a odpadají tak zde problémy s množstvím či kvalitou sněhové pokrývky. Díky rozloze a množství středisek je ve většině případů absence front u vleků.

Ovšem i české hory mají své výhody. První z nich je dopravní dostupnost. Rakouské Alpy či jiná střediska jsou pro většinu Čechů poněkud z ruky, snad s výjimkou jihomoravských lyžařů. Další zřejmě ne příliš podstatnou výhodou tuzemských hor je nulová jazyková bariéra, v zahraničí si se svým rodným jazykem zřejmě nevystačíte. K objednávce piva v restauraci v Pyrenejích či Dolomitech zřejmě nebudete potřebovat cizojazyčný slovník, ale pokud se přihodí úraz nebo jiná potíž, v našich končinách se jistě lépe dovoláte pomoci než jinde ve světě.


Za eura nebo za koruny?


Přestože v nákladech za ubytování mnohdy není výraznější rozdíl, přece jen jsou tuzemské hory, resp. pobyt na nich, cenově dostupnější. Pokud nemáte vlastní zásoby, tj. řízek s chlebem a termosku teplého čaje z domu a spoléháte na horské zdroje, pak vězte, že domácí majitelé restaurací či kiosků mají i přes vysokohorskou přirážku přece jen přijatelnější ceny než v zahraničních střediscích. Ukojit žízeň a hlad nemusí být ve vysoké nadmořské výšce levnou záležitostí, natož za eura někde pod alpskými vrcholy.


Pár slov na závěr ...


O kvalitě zřejmě nemá smysl spekulovat. Domácí svahy se zatím nemohou, co do délky sjezdovek či přepravní kapacitou, rovnat těm alpským či pyrenejským, což je dáno geografickými podmínkami. Navíc různé pobytové slevy, stejně jako klesající kurz eura, přispívají k vyrovnávání cenové diference, takže mezi tuzemskými a zahraničními destinacemi není v celkových nákladech na pobyt zas tak propastný rozdíl. Přesto i domácí hory mají své nezaměnitelné kouzlo a v lecčem se svým věhlasnějším evropským konkurentům vyrovnají.


Jak ušetřit na zimní dovolené?Téma naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků tentokrát zní: Jak ušetřit na zimní dovolené? Nejprve se dozvíte, jak co nejlevněji nakoupit lyžařské vybavení, poté se podíváme na náklady na ubytování, jídlo a vleky. Nakonec se na zimní dovolenou podíváme z pohledu konkrétních finančních produktů.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU