Češi nakupují vánoční dárky čím dál více také v zahraničí

20.11.2007 | , GE Money Bank
Tiskové zprávy


Jak ukazují statistiky GE Money Bank, za vánočními nákupy do zahraničí míří stále větší počet obyvatel České republiky.

Počet nákupů provedených prostřednictvím platebních karet v cizině totiž na konci roku dramaticky roste. Z údajů GE Money Bank vyplývá, že počet těchto transakcí ve čtvrtém čtvrtletí roku 2006 v porovnání s předchozími lety narostl téměř dvojnásobně. S rostoucí životní úrovní a klesajícími náklady na cestování se Češi začínají svým nákupním chováním blížit zvyklostem dosud typickým spíš pro obyvatele západní Evropy.

„Objem transakcí uskutečněných v zahraniční prostřednictvím platebních karet GE Money Bank se každoročně zvyšuje. Největší nárůst zaznamenáváme v letních měsících, v době dovolených a následně pak v předvánočním období, kdy lidé nakupují dárky svým blízkým,“ říká Václav Straka, manažer týmu Cash management GE Money Bank, odpovědného za účty a platební karty. „Počet uživatelů platebních karet od GE Money Bank se neustále zvyšuje. V současné době jejich výhod využívá již více než 550 tisíc klientů, což znamená meziroční nárůst o 11 %,“ dodává Václav Straka.

Během čtvrtého čtvrtletí roku 2006 zaplatili klienti GE Money Bank kartami v zahraničí dvakrát více plateb, než v roce 2004. Češi obecně využívají karty pro placení stále častěji, ale v posledních letech zaznamenává banka výrazný nárůst zahraničních plateb právě na konci roku. V budoucnu lze očekávat další nárůst obliby používání platebních karet, a to nejen v cizině. Průměrná hodnota jednoho nákupu v zahraničí nyní dosahuje 1 660 korun.

"Rostoucí životní úroveň v ČR s sebou přináší také to, že Češi více cestují a jejich kupní síla v zahraničí se zvyšuje. Do budoucna předpokládám pokračování trendu, tedy zvyšování počtu i výše úhrad prostřednictvím platebních karet v zahraničí. Stále častěji budou v cizině Češi nakupovat luxusní zboží, jako je elektronika nebo značkové oblečení," říká Marek Hatlapatka, analytik společnosti CYRRUS.

Předvánoční nákupy v zahraničí přitahují čím dál více obyvatel České republiky. Lákají je  především lepší ceny spotřebního zboží, ale mnohdy i kvalitnější služby a příjemný personál. Mezi oblíbené destinace již tradičně patří Polsko a Slovensko, ale v poslední době Češi za nákupy míří také do Německa a Rakouska, kde lze levně pořídit oblečení, parfémy i elektroniku. Díky klesajícím cenám letenek roste také obliba předvánočních výjezdů do vzdálenějších evropských metropolí. Koupě luxusních dárků v Londýně, Paříži či Miláně, již není výjimkou.

Placení kartou v zahraničí má oproti využívání hotovosti řadu výhod. Pro majitele karet je mnohem lepší platit svou útratu přímo u obchodníka, než vybírat peníze z bankomatu, nebo chodit do směnárny. Zákazník totiž za použití karty v obchodě neplatí žádný poplatek. Ušetří tak čas i peníze.
 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy