Češi letos za Vánoce utratí více než loni

10.12.2007 | , GE Money Multiservis
Tiskové zprávy


Podle odhadu společnosti GE Money Multiservis je každá česká domácnost letos připravena za dárky a jiné zboží spojené s vánočními svátky utratit částku přesahující 14 000 korun.

V souvislosti s Vánocemi roste i zájem o nákupy na splátky – každoročně před Vánoci narůstá průměrná financovaná částka. V meziročním srovnání je letošní nárůst 20 %. Zájem je obzvláště o elektroniku, která je každým rokem před Vánoci hitem splátkového prodeje.

Období Vánoc se každoročně vyznačuje prudkým nárůstem maloobchodních tržeb. Předvánoční výdaje českých domácností od roku 2004 postupně vzrůstají. Každým rokem tak za Vánoce Češi utrácí více peněz. Stále častěji také využívají možnost koupě vánočních dárků na splátky.

„Čeští spotřebitelé rádi využívají možnost snížit zatížení rodinného rozpočtu v období Vánoc tím, že si cenu nakupovaného zboží rozloží do delšího časového  období. Typickým námi financovaným vánočním dárkem je elektronika – televizory, mobily a PC sestavy. Někteří naši klienti si pod stromeček nadělují i vybavení domácnosti jako například nábytek. Objevují se ale i nové trendy – například exotické dovolené na splátky,“ uvedla Jarmila Kowolowská, manažerka produktového týmu GE Money Multiservis.

Nejen pro maloobchodníky je předvánoční období ve znamení růstu tržeb. Nemalé obraty zaznamenávají také  internetové obchody. Předvánoční tržby tvoří až 30 % jejich celoročních příjmů. „Nákupy vánočních dárků na internetu jsou stále oblíbenější, i proto klientům nabízíme možnost financovat je na splátky. Z našeho zářijového průzkumu vyplynulo, že letošním hitem Vánoc bude opět zejména elektronika. Svým blízkým ji plánuje koupit asi 30 % spotřebitelů a mnozí z nich budou vybírat právě z nabídek internetových obchodů,“ dodala Jarmila Kowolowská.

Každoročně je pro splátkové společnosti poslední kvartál roku nejúspěšnějším obdobím. Společnost GE Money Multiservis zaznamenala v loňském roce právě o Vánocích rekordní výsledky, když během jediného týdne od 18. do 24. prosince financovala zboží v hodnotě 283 milionů Kč a v celém vánočním období pak zboží za téměř 1,4 mld. Kč. Průměrná profinancovaná částka prostřednictvím Multiservis úvěru se v předvánočním období pohybovala ve výši téměř 16 000 korun.

Od začátku roku do 25. listopadu 2007 byly prostřednictvím produktů GE Money Multiservis – kreditní karty MoneyCard, Multiservis úvěru a O.K. karty – financovány nákupy za 8,2 mld. Kč.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy