mKonto: Nulové poplatky až do konce světa?

13.12.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Širokou veřejnost rozvířila nedávno příjemná novinka - konečně by se měl objevit účet, za který nebudeme muset platit stovky ročně! Dosavadní zkušenosti však ve mnohých vyvolaly adekvátní otázku: Nebude v tom nějaká bota?

Před necelými dvěma týdny vtrhla na český bankovní trh internetová banka – mBank. Za odvážnou finanční institucí stojí druhá nejsilnější banka Německa, jedna z předních evropských finančních institucí – Commerzbank. Existence Commerzbank a úspěch samotné mBank například v Polsku zaručují solidní jistotu a nabádájí o nabízených produktech minimálně popřemýšlet. Detailně si proto rozebereme ten pilotní – běžný účet mKonto.


Zřízení mKonta


K zřízení lákavého běžného účtu je zapotřebí navštívit internet, a to buď přímo stránky mBank, či vybraných serverů. Nebo si alespoň zapsat číslo infolinky z některé reklamy… Výrazné tlačítko „Založit účet“ pravděpodobně nepřehlédnete. Doba, kterou si k tomuto úkonu máte vyšetřit je proklamována na 5 minut. A jak to probíhá dále? Pokud máte o konto opravdu zájem, neodradí vás ani vyplnění čísla OP, RČ, případně dosaženého vzdělání. Celý proces vám skutečně zabere 2-5 minut a poté již čekáte na telefon od agentury zprostředkovávající identifikaci klienta. Ano, prozatím skutečně probíhá drtivá většina případů uzavření účtu prostřednictvím kurýra. Možnost navštívit pobočku, jež existuje jedna v Praze, je jen pro hrstku z nás.

Telefonát od agentury přichází skutečně do 2 dnů (i když věřím, že se nejspíš najdou i klienti, kteří čekají déle) a operátorka se vás dotáže, kde chcete kurýra potkat. Jako maximálně komfortní možnost mi připadá nechat si poslat kurýra během dne do práce. Vzhledem k současné vytíženost musíte však počítat s termínem schůzky okolo jednoho týdne. Samotné setkání pak zabere zhruba 3 minuty, kdy kurýr pouze ověří vaši totožnost pomocí OP a vyžádá si pár podpisů. Na oplátku vám předá obálku s provizorními přihlašovacími hesly do01_predrazeni_100x40_logo.gif internetového bankovnictví. Přihlášení do tohoto systému již probíhá standardně jako u jiných bank. Ti nejopatrnější z nás vytknou on-line bankovnictví zřejmě autorizace „pouze“ pomocí SMS. mBank tedy nabízí podobnou ochranu jako například Česká Spořitelna, ovšem o něco nižší než transformující se eBanka.


Výhody mKonta


Hlavní výhodu popisovaného běžného účtu představuje především jeho finanční nenáročnost. V poplatcích mu mohou konkurovat snad jen Aktivní konto zakládané pouze ve Volksbankshopech či účty u družstevních záložen. Ve chvíli, kdy budou k účtu nabízeny i slibované novinky na rok 2008 (viz současné nevýhody), půjde skutečně o výborný produkt. Tím je ovšem mKonto už nyní. Standardně bez jakýchkoli finančních limitů zdarma nabízí:


  • přístup ke kontu pomocí internetu a telefonu;
  • založení a správu účtu;
  • platební kartu Visa Classic;
  • 3 výběry měsíčně z bankomatu jakékoliv banky;
  • výběry z bankomatů v zahraničí;
  • odchozí i příchozí platby;
  • možnost nastavení trvalých příkazů a šablon plateb.


V souladu s evropskými regulacemi a předpisy České republiky a Polské republiky jsou všechny vklady pojištěny ve fondu pojištění vkladů Polské republiky do výše vkladu 22 500 euro a mohou být dobrovolně dopojištěny ve fondu pojištění vkladů České republiky do výše vkladu 25 000 euro.


Prozatímní nedostatky mKonta


Hlavní nevýhodou mKonta může být pro některé jeho jednoduchost. V aplikaci internetového bankovnictví prozatím nehledejte sofistikovanější služby typu inkasa, SIPO, či plateb do zahraničí. Kontové fajnšmekry zřejmě neuspokojí ani absence kontokorentu, embosované platební karty či multiměnového účtu. mBank ovšem slibuje výše jmenované nedostatky napravit už během roku 2008, včetně instalace bankomatů, jehož funkcionalita bude rozšířena o možnost vkládání hotovosti (v současnosti lze hotovost vložit pouze převodem nebo prostřednictvím České pošty).


Budoucnost mKonta


V zahraničí je běžné neplatit bankám všemožné poplatky, pokud naše priority leží v co nejnižší finanční zátěži - třeba i za cenu méně služeb. V ČR byl tento přístup doposud ojedinělý.  mBank nabízí jednoduché konto se snadným zřízením, kde skutečně zaplatíte pouze za individuální služby typu papírového výpisu.  Bude zajímavé sledovat, zda Češi překonají svou konzervativnost ve výběru finančních institucí. mKonto totiž představuje ideálního pomocníka pro přijímání výplat, občasné výběry z bankomatů a pár bezhotovostních transakcí k tomu pro ty, kteří zkrátka od běžného účtu více nepotřebují. 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ