Češi kupují pod stromeček na splátky televizory a počítače

19.12.2007 | , Cetelem
Tiskové zprávy


Podle údajů společnosti Cetelem nakupují Češi letos před Vánoci na splátky nejvíce televizory, domácí kina a počítače. Nejvyšší částky si pak půjčují na nové vybavení kuchyně a na nábytek.

„Před Vánoci využívají naši klienti již tradičně nejvíce úvěry na nákup spotřební elektroniky. V letošním roce jsme půjčili klientům nejvíce na televizory a domácí kina, těsně následovaná počítači,“ uvedl ing. Václav Horák, generální ředitel společnosti Cetelem. Nové televizory si letos pod stromeček pořizují na splátky nejvíce obyvatelé Středočeského a Moravskoslezského kraje, domácí kina pak nakupují nejčastěji obyvatelé Prahy a středních Čech. 

Statistiky z předvánočních nákupů ukazují také rostoucí oblibu domácích počítačů a notebooků. V Ústeckém kraji se na splátky nakupovaly nejčastěji právě počítače, v Pardubickém a Moravskoslezském kraji těsně následují za prvními televizory. Nejvíce počítačů financoval Cetelem v období od začátku listopadu 2007 do dne vydání tiskové zprávy v Moravskoslezském kraji – celkem 566 kusů. „Důvodem rostoucí obliby počítačů jako vhodných vánočních dárků je vedle jejich praktického využití i stále klesající cena. Zatímco loni před Vánoci představovala průměrná výše úvěru na nákup počítače 19 500 Kč, letos je to již jen 18 000 Kč,“ doplnil ing. Horák.

Splátkový prodej digitálních fotoaparátů, jednoho z hitů loňských Vánoc, se letos snížil oproti stejnému období roku 2006 o 30 %. I u tohoto zboží je patrná klesající cena – průměrná výše úvěru klesla z loňských 9 000 Kč na letošních 8 500 Kč. Nejvíce digitálních fotoaparátů nakoupili letos na splátky obyvatelé Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

Během uplynulého „stříbrného“ víkendu nakupovali klienti Cetelem na splátky opět nejčastěji televizory, následované mobilními telefony a počítači. Nejvíce televizorů a počítačů financovaných společností Cetelem bylo ve Středočeském kraji, nejvíce mobilních telefonů pak v kraji Ústeckém. 
 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy