Historicky první přeshraniční fúze do evropské a.s. v Lucembursku

20.12.2007 | , APOGEO
Tiskové zprávy


Poradenská společnost APOGEO úspěšně dokončila historicky první přeshraniční fúzi české a lucemburské společnosti se vznikem evropské akciové společnosti v Lucembursku.

Nově vzniklá společnost byla zapsána v lucemburském obchodním rejstříku dne 16. 11. 2007. Na projektu pro předního českého výrobce papírenských potřeb skupinu KOH-I-NOOR spolupracovali konzultanti APOGEO s právníky z advokátní kanceláře Mgr. Petry Šimkové.

Přeshraniční fúze je prozatím možná pouze podle zákona o evropské společnosti, kterým bylo do českého práva implementováno Nařízení Rady ES o statutu evropské společnosti. V současné době však probíhá implementace nové legislativní úpravy v podobě nového zákona o přeměnách, která od začátku roku 2008 umožní přeshraniční fúze národních společností bez nutnosti vzniku evropských společností. Fúze do evropské společnosti (přídomek SE – Societas Europea) tak doposud byla jedinou možností pro přeshraniční fúzi dvou nebo více akciových společností z různých členských států Evropské Unie.

„Úspěšně jsme dokončili velmi zajímavý a ojedinělý projekt přeshraniční fúze s nástupnickou společností v právní formě evropské společnosti se sídlem v Lucembursku. V Lucembursku jde o první evropskou akciovou společnost v historii" říká manažer projektu ing. Jan Ingeduld z APOGEO Tax, a.s. „Využití evropské společnosti je vhodné nejen pro projekty přeshraničních fúzí. Právní forma SE umožňuje migraci sídla společnosti v rámci zemí Evropské Unie. Společnost tak může volit  mezi státy EU optimální podmínky pro podnikání nebo nezbytnou administrativu (tzv. country shopping)“, dodává Ingeduld.

„Skupina KOH-I-NOOR prochází změnou holdingové struktury za účelem zvýšení konkurenceschopnosti na globálních trzích, na kterých působí. Volba Lucemburska dává skupině možnost využít stabilního právního prostředí, ochrany zahraničních investic a v neposlední řadě sídlo v prestižní lokalitě“ rekapituluje důvody pro realizaci projektu PhDr. Vlastislav Bříza, ředitel zahraničních účastí společnosti KOH-I-NOOR Holding a.s.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy