ČKA dostala od UBS 404 milionů Kč ze zmizelé půl miliardy

27.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Česká konsolidační agentura dnes obdržela na účet 404 milionů korun, což je první a nejvýznamnější část z půlmiliardy korun, na jejichž navrácení se dohodla se švýcarskou bankou UBS. Návazně pak očekává dalších 16 milionů Kč. Dnes o tom informoval mluvčí ČKA Jiří Pekárek. Půlmiliarda zmizela z účtu dceřiné firmy ČKA, společnosti Galileo Real, před více než dvěma lety.

Galileo Real nyní vezme zpět žalobu podanou k Obchodnímu soudu v Curychu. V důsledku narovnání budou mezi stranami ukončeny veškeré spory souvisejícími s převodem 500 milionů Kč ze společnosti Galileo na UBS. Galileo Real a UBS budou nadále společně postupovat proti Miloši Skořepovi, jenž by měl splatit celou neoprávněně použitou částku. Skořepa svůj závazek písemně uznal v roce 2006, avšak nikdy nesplnil. ČKA by měla dostat až 558,5 milionu korun.

Ztráta ČKA vznikla tak, že manažer Galilea Jan Šik dal k vyvedení peněz písemný souhlas. Později to odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit. UBS, která je jednou z největších bank na světě, dlouho odmítala stamiliony do Česka vrátit. Agentura proto banku loni v červnu zažalovala u soudu v Curychu.

Otevření účtu ve švýcarské bance zprostředkovávali podnikatelé Miloš Skořepa a František Savov. Skořepa pak několik měsíců českým médiím tvrdil, že vyvedené peníze vrátí. Na všechny tři hlavní účastníky transakce podala ČKA trestní oznámení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK