Do chlebovické zóny míří subdodavatel pro Hyundai

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdek-Místek 8. ledna (ČTK) - Do průmyslové zóny Chlebovice u Frýdku-Místku míří dva noví investoři, kteří obsadí zbylou volnou plochu. Jedna firma je korejská Hanwha, kterou přilákala výstavba automobilové továrny Hyundai. Výhledově chce investovat do stavby závodu až 160 milionů euro (tedy více než čtyři miliardy korun). Letos a v příštím roce by měla zaměstnat 100 lidí. Druhým investorem je místní kovovýrobce, jenž nabídne práci asi 30 lidem, řekla mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Korejský investor vyrábí podle mluvčího automobilky Hyundai Petra Vaňka materiál pro výrobu nárazníků, konkrétně jde o expandovaný polypropylén a speciální termoplasty se skelným vláknem. "Firma nebude přímým dodavatelem pro nás, je dodavatelem pro korejskou firmu Plakor, která sídlí v Mošnově. Od ní budeme nárazníky odebírat," vysvětlil Vaněk.

Korejský investor chce podle radnice v první fázi investovat 20 milionů eur (přes půl miliardy korun). Jeho závod by měl ještě letos nabídnout pracovní příležitosti 50 lidem, v příštím roce to bude dvojnásobek a počty zaměstnanců by měly dále stoupat. Zahájení výroby firma předpokládá ke konci letošního roku. Továrna Hyundai plánuje zahájit zkušební provoz letos na podzim.

Skupina Hanwha je podle informací z magistrátu desátým největším konglomerátem v Koreji. Zabývá se výrobou a prodejem dílů pro automobilový průmysl, stavebních komponentů, elektronických materiálů a filmových pásů. Obrat Hanhwa Korea loni dosáhl 584 milionů dolarů (zhruba 10,4 miliardy korun).

S českou pobočkou Hanwha L&C Czech podepsalo město smlouvu o nájmu pozemků zhruba v polovině prosince, firma obsadí zhruba čtyři hektary. Pozemky má pronajaté na dobu neurčitou. "Výše nájemného činí v prvních dvou letech devět korun na metr čtvereční a rok, v dalších dvou letech se částka násobí na 18 a pak na 36 korun, v období následujících let pak bude činit 72 korun na metr čtvereční a rok," doplnila Matějíková.

V tomto roce se v zóně podle ní usadí také společnost Lija se sídlem ve Frýdku-Místku, která tam postaví halu na kovovýrobu. "Svůj areál hodlá dokončit do konce roku 2009, může to být ale také mnohem dříve. Práci by měla dát asi 30 lidem," dodala mluvčí.

Noví investoři nahradí korejskou společnost Hanil E-Hwa Slovakia, která v chlebovické zóně plánovala stavbu závodu za miliardu korun. Od svého záměru ale ustoupila poté, co si automobilka Hyundai vybrala jiného dodavatele. V průmyslové zóně Chlebovice zatím působí jen německá společnost Blanco, která se specializuje na výrobu nerezových výrobků - od velkokuchyňských dřezů až po zařízení pro operační sály. Obsadit volnou plochu se městu nedařilo několik let. Příprava zóny přišla Frýdek-Místek asi na 60 milionů korun, z toho stát přispěl 11 miliony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK