Kdy odečíst pojistné od základu daně?

09.01.2008 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Životní pojištění nabízí kromě pojistné ochrany také jednu daňovou výhodu, a to možnost odpočtu zaplaceného pojistného od základu daně. Jaké podmínky je třeba splnit? A co nového přinesla změna zákona?

Desítky novelizací, které přinesla schválená reforma, se projevily v mnoha oblastech. Zejména oblast daní zaznamenala celou řadu změn, které by nikdo neměl nechat bez povšimnutí. Přispěla k tomu především změna zákona o dani z příjmu s některými novými ustanoveními. Jedno z nich se vztahuje i na životního pojištění, když se dotýká možnosti odpočtů od základu daně. Jaké tedy jsou aktuální změny v oblasti daňové účinnosti soukromého životního pojištění?


Uznatelnost plateb eurounijním pojišťovnám


S účinností od 1. ledna 2008 dochází k dílčí změně § 15 odstavce 6 zákona o daních z příjmu upravujícího nezdanitelnou část základu daně. I nadále platí, že od základu daně je možno odečíst poplatníkem uhrazené pojistné v kalendářním roce na jeho soukromé životní pojištění v souladu se smlouvou uzavřenou mezi poplatníkem na straně jedné a pojišťovnou oprávněnou k provozování pojišťovací činnosti na teritoriu České republiky na straně druhé, přičemž nově je daňově účinné i pojistné zaplacené pojišťovně usazené na území členského státu Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru.


Základní podmínkou je tzv. 60/60


Základním předpokladem pro daňovou uznatelnost zaplaceného pojistného je, že výplata pojistného plnění, kterým může být důchod nebo jednorázové plnění, je v rámci pojistné smlouvy sjednána až po 5 letech (60 měsících) od uzavření této smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník 60 let věku. Kromě toho jsou v zákoně jmenovány i další podmínky, které musí být splněny:

  • u pojistné smlouvy s pevně sjednaným pojistným plněním pro případ dožití je nutným předpokladem daňové uznatelnosti pojistná doba od 5 do 15 let a minimální pojistná částka 40 000 korun.
  • u pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou delší než 15 let je podmínkou daňové účinnosti sjednaná pojistná částka minimálně ve výši 70.000 korun.

Maximální odpočet je beze změny


V platnosti rovněž zůstává ustanovení, v souladu se kterým je v případě jednorázového pojistného nutno zaplacené pojistné poměrně rozpočítat na zdaňovací období v závislosti na délce trvání pojištění s přesností na jednotlivé dny. Maximální výše uvedeným způsobem odčitatelné částky za celé zdaňovací období činí nadále celkem 12.000 korun a to i pro případ, že poplatník uzavřel více smluv s více pojišťovnami.

Rovněž zůstává v platnosti ustanovení, podle kterého při nedodržení výše uvedených podmínek z důvodu zániku pojištění případně dodatečné změny doby trvání pojištění zaniká nárok na daňové uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně. Příjmem daňového poplatníka v příslušném zdaňovacím období, během kterého k této skutečnosti došlo, jsou potom částky, o které byl poplatníkovi v příslušných zdaňovacích obdobích z důvodu uhrazeného pojistného základ daně snížen.

Výjimkou zůstávají i po roce 2008 pojistné smlouvy, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota výše uvedeného pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění, které již splňuje podmínky pro daňovou účinnost.

Autor článku

Otto Olson  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ