ČSOB pokračuje ve společensky odpovědném investování

10.01.2008 | , ČSOB
Tiskové zprávy


Od nového roku mohou investoři upisovat své peníze do čtyř nových zajištěných fondů ČSOB. S fondem ČSOB Harmonického růstu 2 navíc banka pokračuje ve svém důrazu na společensky odpovědné investování.

ČSOB Harmonického růstu 2 - přináší zhodnocení, které  je založeno na výnosu dvaceti speciálně vybraných akcií společností s tzv. sustainable strategií. Doba splatnosti fondu je 5 let a 7 měsíců. Výrazným charakteristickým rysem této struktury je participace na průměrném růstu koše akcií - 150%. Fond byl vytvořen na základě stále sílící poptávky českých investorů po společnostech vyznačujících se společenskou odpovědností svého managementu. „Výraz harmonický v názvu fondu je naší jazykovou úpravou anglického slova sustainable. Toto slovo charakterizuje společensky odpovědný management, který eliminuje krátkozraké přístupy vedoucí k vyčerpání zdrojů, ničení životního prostředí nebo nezvratným globálním změnám,“ přibližuje podstatu tohoto fondu Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. Ekologický byznys má podle něj velmi slibný růstový potenciál.

Maximal Invest - ČSOB Globálního růstu +7 - tento pojišťovací produkt používá jako podkladové aktivum zajištěný fond. Fond zakládá zhodnocení na vývoji 30 světových akcií s pozitivním výhledem. Fond je zároveň nejkratším (4 roky a 7 měsíců) zajištěným fondem měsíce. Klient získává při výběru tohoto produktu kromě pojištění i neomezený maximální výnos z investice. Zajímavým rysem produktu je institut určené osoby umožňující  jedincům, kteří jsou investorům blízcí a nejsou např. členy rodiny – zdědit investici nebo  získat plnění při pojistné události.

V lednové nabídce zajištěných fondů jsou dále ČSOB Variabilního růstu 1 a již osvědčený ČSOB Asijského růstu 5. „Každý z nich přináší investorům unikátní spojení investice do zajištěného fondu se zaručeným výnosem a konkrétní výhodou, která se liší v závislosti na vybraném fondu. Vzhledem k diverzifikaci nabízených fondů se potenciálním klientům vyplatí zařazovat tyto fondy do investičního portfolia jako jeden celek. Tím narůstá především pravděpodobnost průměrného výnosu,“ poznamenal Jan Barta a dále zdůraznil, že fond Asijského růstu navazuje na investiční úspěchy této investiční řady fondů, která dosahovala zhodnocení značně převyšující průměrné výnosy. „Významným rysem akciových  investic do asijského regionu jako celku je to, že nejsou fundamentálně a zásadně závislé na vývoji čínských akcií. Tato investice má i značnou diversifikační hodnotu. Asijský region již není tak významně závislý na vývoji US ekonomiky. Právě naopak – vykazuje svou vlastní dynamiku a v současné době je tento rys pro akciové investory velmi atraktivní“, dodal Jan Barta

V široké nabídce si investoři najdou přesně to, co jim vyhovuje – konzervativní i dynamické fondy. Právě takovým je novinka v podobě ČSOB Variabilního růstu 1. „Fond se vyznačuje unikátní strukturou zajišťující výnos, který přesahuje výnos trhu,“ doplňuje Jan Barta. Fond je výhodnou investicí zejména v kombinaci s ostatními strukturami z měsíčních novinek zajištěných fondů ČSOB. 

ČSOB při přípravě zajištěných fondů těží ze zkušeností Skupiny KBC, která je v zajištěných strukturách evropskou jedničkou. Své výsadní postavení si KBC zajistila především díky široké nabídce a kvalitně skládanému portfoliu každého z fondů. Co se týče tzv. „zelených fondů“ společensky odpovědného investování zaznamenala KBC za uplynulý rok prudký nárůst aktiv ve správě - z  350 miliónů EUR na 1,8 miliardy EUR. Čeští investoři tak svým zájmem o společensky odpovědné fondy vykazují stejné rysy chování jako jejich protějšky z jiných evropských trhů.

ČSOB Asset Management připravuje každý měsíc přibližně 10 nových zajištěných fondů a jeden produkt vázaný na životní pojištění. Během své historie nabídla ČSOB investorům již 190 zajištěných fondů, z toho  174 bylo vydáno přímo v českých korunách. Žádný ze správců kapitálu na českém trhu nenabízí stejně diverzifikované množství těchto produktů jako ČSOB. V období rostoucí inflace představují zajištěné fondy optimální investiční alternativu pro konzervativní střadatele a investory.

Detailní informace o nabízených fondech ČSOB naleznete na internetové adrese:
http://www.csob.cz/bankcz/cz/Fondy/Fondy-novinky.htm

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy