Koruna oslabuje k euru i dolaru, na 25,97 Kč/EUR a 17,53 Kč/USD

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Česká měna dnes pokračuje v oslabování z úterního odpoledne. Proti euru koruna sestoupila na 25,97 Kč/EUR, vůči dolaru koruna ztrácí na 17,53 Kč/USD. Reaguje tak na pokles akcií na středoevropských burzách, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Oslabování na světových akciových trzích zatím nechávalo měny v našem regionu relativně v klidu. Dnešní mohutné výprodeje ale citelně zasáhly i středoevropské akcie a nezůstávají bez odezvy ani na devizovém trhu," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Negativní náladu vyvolaly zprávy z USA, první čtvrtletní ztráta největší americké bankovní skupiny Citigroup v její historii a nepříznivé údaje o vývoji maloobchodních tržeb. "Na termínových trzích zůstávají výrazné sázky na snížení sazeb Fedu o 75 bodů," uvedl Vlk.

Dolar ovšem i přesto neztrácí, dokonce posiluje na 1,4810 USD/EUR. Podporu mu poskytuje zájem o americké dluhopisy.

Dopolední statistické údaje neměly na devizový trh vliv. Průmyslová výroba v listopadu vykázala meziroční růst 6,7 procenta, stavební produkce sedm procent. "Nová data neovlivní očekávání o sazbách ČNB a koruna na ně nemá důvod reagovat," upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK