Bilance roku 2007 potvrzuje vedoucí postavení ČMSS na trhu. Jedinečný rekord v úvěrech na bydlení: 30 miliard korun.

18.01.2008 | , ČMSS
Tiskové zprávy


Obchodním výsledkům Českomoravské stavební spořitelny za rok 2007 dominují četné rekordy a v porovnání s trhem i další jedinečné výkony.

Svým klientům poskytla úvěry v objemu více než 30 miliard korun, a přispěla tak k řešení jejich bytových potřeb. To je nový rekord ČMSS a také celého oboru stavebního spoření v České republice.
Od počátku činnosti překročila ČMSS celkovým objemem poskytnutých úvěrů ve výši  150 miliard korun další historický milník.
Rok 2007 se vyznačoval skvělými novými obchody ve stavebním spoření. Hodnota téměř 105 miliard korun představuje druhý historicky nejlepší výsledek ČMSS. Dosud žádná stavební spořitelna v České republice podobného výsledku nedosáhla.
ČMSS dále zvýšila svůj podíl na trhu v celkové cílové částce uzavřených smluv a upevnila své vedoucí postavení na trhu. Podle kvalifikovaných odhadů přesahuje tento podíl 43,5 procent.
Na rekordní výkony ve stavebním spoření a úvěrech navázala ČMSS neméně kvalitními výsledky v cross-sellingových produktech. Do historických tabulek se zapsala jedinečným výkonem 135 tisíc uzavřených smluv.

Celkový objem úvěrového obchodu ČMSS za rok 2007 je rekordní.
V období 1993 až 2007 přesáhl objem poskytnutých úvěrů částku 151 mld. Kč.

  •  Celkový objem poskytnutých úvěrů překonal další výkonovou hranici, když dosáhl rekordní částky vyšší než 30 miliard korun. Žádná z tuzemských stavebních spořitelen se takovému výkonu dosud ani nepřiblížila. Kvalitu tohoto rekordu zvýrazňuje i výše meziročního nárůstů: 31,7 procenta. Průměrná výše poskytnutého úvěru překročila částku 424 tisíc korun.
  •  Objem poskytnutých překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního 30 miliard korun představuje nový historický rekord ČMSS i stavebního spoření v České republice.
  •  Dalším novým rekordem, který si Liška připsala, je celkový objem překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření poskytnutých od zahájení činnosti v roce 1993 do konce roku 2007,  ten již překročil částku 151 miliard korun. To představuje přibližně pětinový podíl na úvěrech do bydlení poskytnutých v ČR v uvedeném období.
  •  Za dvanáct měsíců roku 2007 čerpali klienti ČMSS celkem 71 279 překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření.

 


Zájem o stavební spoření ČMSS v roce 2007 navázal na růst v přechozím roce
Výrazně vzrostla především celková cílová částka nově uzavřených smluv o stavebním spoření

  •  Historicky druhého nejlepšího výkonu dosáhla ČMSS v celkové cílové částky uzavřených smluv. Ta překročila výrazně stomiliardovou hranici, když dosáhla hodnoty 104,8 miliardy korun. Zvlášť významný je dosažený meziroční nárůst, ve finančním vyjádření  představuje více než 25 miliard korun a v procentuálním 31,4 procenta.
  •  Rekordní výše dosáhla též průměrná cílová částka smluv v roce 2007. Překročila hodnotu  322 tisíc korun. Meziročně to znamená nárůst o 23,3 procenta.
  •  V období leden až prosinec 2007 uzavřela ČMSS celkem 325 260 nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílové částky.

Nejlepší výkon celého oboru stavebního spoření si ČMSS připsala i v ukazateli poměru úvěrů a vkladů

  •  Celkový zůstatek na vkladových účtech klientů trvale roste. Na konci roku 2007 dosáhl hodnoty 137 miliard korun.
  •  Stejně důležitou skutečností je i trvalý růst objemu nesplacených úvěrů. Na konci roku 2007 dosáhl hodnoty 79,7 miliardy korun.
  •  Tempo růstu úvěrového salda je přitom značně vyšší než tempo růstu naspořené částky. Hodnota ukazatele poměru úvěrů a vkladů tedy neustále roste. K 31. 12. 2007 dosáhla téměř  60 procent.

Další růst zaznamenala v roce 2007 ČMSS v oblasti cross-sellingových produktů, které její nabídku stavebního spoření a úvěrů na bydlení efektivně doplňují

  •  Rekordní výkonnost ČMSS a jejích finančních poradců přinesla též jedinečný výsledek v cross-sellingu. Nabídka zahrnuje podílové fondy, penzijní připojištění, rizikové životní pojištění a běžný účet. A počet uzavřených smluv se přiblížil číslu 135 tisíc.
  •  Až na výjimku žádná z ostatních stavebních spořitelen neuzavřela ani tolik nových smluv o stavebním spoření.
  •  S velkým zájmem se v roce 2007 setkal nový finanční program Liška plus. Efektivně kombinuje výhody stavebního spoření a penzijního připojištění. Pro klienty je optimálním řešením v otázce vlastní střechy nad hlavou i v tvorbě majetku. Představuje jedinečný nástroj zabezpečení na stáří.

ČMSS je průkopníkem využití moderních mediálních prostředků pro firemní komunikaci.
Premiéra business televize v obchodním světě: Liška TV
První televizní přenos zrealizovala ČMSS 30. listopadu 2007 prostřednictvím satelitu z televizního studia své mateřské společnosti Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH).
Premiéra studia Liška TV se setkala s velkým ohlasem. Pro využívání této moderní komunikace také hovoří řada důvodů. Člen představenstva, Manfred Koller říká:
„Významným způsobem jsme rozšířili počty našich externích spolupracovníků a ČMSS se  v současné době pohybuje ve čtyřech obchodních a šesti produktových polích. Tím pádem se  zvyšuje i potřeba informací. Rozhodli jsem se zavést Liška TV, protože se jedná o moderní a rychlé komunikační médium. Všichni externí spolupracovníci dostávají stejné informace v reálném čase. Liška TV umožňuje přímou komunikaci s odborníky, specialisty, vedoucími projektů i dodavateli produktů. Vysílání Liška TV je spoluvytvářeno obchodními zástupci ČMSS. Jejich úspěchy a zkušenosti tak jsou inspirací pro kolegy v obchodní síti. Důležitá je úspora času finančních poradců, kteří se tak mohou více věnovat prodejům. Obchodní zástupci i spořitelna také šetří díky Liška TV náklady.“

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy