Nejvyšší výnos přinesly investorům trhy v Indii a Brazílii

21.01.2008 | , Atlantik AM
Tiskové zprávy


V žebříčku nejúspěšnějších fondů ABN AMRO za rok 2007 se na prvních místech umístily fondy zaměřené na rozvíjející se trhy. Ten uveřejnila nezávislá investiční společnost ATLANTIK Asset Management, která je v České republice exkluzivním  partnerem společnosti ABN AMRO Asset Management  S.A. Tyto fondy nabízí úspěšně i na Slovensku.

Nejúspěšnějšími fondy se v roce 2007 staly ABN AMRO India Equity Fund a ABN AMRO Brazil Equity Fund s ročními výnosy přes 60 %. „V prvním pololetí se dařilo víceméně všem akciovým fondům napříč všemi trhy. Nejlepšího výsledku ale dosáhly fondy zaměřující se na rozvíjející se trhy. Ty si právě v první polovině roku vytvořily dostatečný objem výnosu a rozkolísanost akciových trhů tak v závěru roku jen nepatrně snížila již tak skvělou výkonnost,“ říká Vratislav Svoboda, předseda představenstva investiční společnosti ATLANTIK Asset Management.

Velmi dobré výsledky zaznamenaly i sektorové fondy ABN AMRO Materials Fund a ABN AMRO Energy Fund, které profitovaly především z rostoucích cen komodit a fondy ABN AMRO Utilities a ABN AMRO Consumer Goods, které si udržely své výnosy díky svému defenzivnímu zaměření a nízké kolísavosti. „Právě fondy zaměřené na určitý sektor mohou při správném výběru  a době stabilizovat celé portfolio,“ říká Vratislav Svoboda. A doplňuje: „Naopak v loňském roce se v porovnáním s rokem 2006 mezi nejúspěšnější nezařadily fondy zaměřené na Evropu. Ty o svůj výnos z první poloviny roku přišly v závěru kvůli hypoteční krizi ve Spojených státech.“ Právě následky letní hypoteční krize pocítila ve svých portfoliích většina investorů, zvláště těch s krátkou investiční historií. „Díky problémům s nebonitními hypotékami, které infikovaly globální finanční trhy  poklesla dokonce i aktiva považována za relativně bezpečná, tzv. fondy peněžního trhu,“ říká Vratislav Svoboda.

Mezi další fakt, který ovlivnil výnosy jednotlivých fondů z pohledu domácích investorů, mělo i rychlé posilování koruny především vůči dolaru. Korunoví investoři si tak museli u dolarových fondů snížit výnosy přibližně o 14 %. Ze samotného žebříčku je patrno, že negativní vývoj kurzu CZK/USD zapříčinil u některých dolarových fondů i zápornou konečnou hodnotu vyjádřenou v CZK či SKK. Česká koruna zpevnila k euru o 3,6 %, slovenská koruna o 2,6 %. „V tomto ohledu se v blízké budoucnosti velká změna trendu neočekává. Dolarové fondy (dluhopisové či zaměřené na US akcie) s nižší potenciální výkonností by měli využívat především dolaroví investoři. Kurzový vývoj koruny vůči euru byl mnohem přijatelnější,“ doplňuje Vratislav Svoboda.

Rozkolísanost akciových trhů a předražené čínské akcie byly také důvodem snížení výnosu u fondu ABN AMRO China Equity Fund. Ten si po většinu roku udržoval nejrychlejší tempo a jeho meziroční výnosnost se v průběhu roku přehoupla dokonce i přes 140 %. Velkou část roku tak aspiroval na vůbec nejúspěšnější fond ABM AMRO a tak jeho konečné umístění může být pro řadu investorů určitě překvapením.
Kvalitu a úspěch samotných fondů ocenili nedávno odborníci na Slovensku v soutěži Zlatá minca 2007. Z ní si společnost ATLANTIK AM odnesla řadu ocenění právě díky široké nabídce úspěšných produktů ABN AMRO. „Jsme rádi, že nejen naši klienti, ale i profesionálové z oboru oceňují kvalitu produktů, které ATLANTIK AM nabízí. Tu nyní potvrzují i jejich konečné výsledky v roce 2007. Investoři mají díky nim možnost podílet se na expanzi rozvíjejících se trhů a právě fondy zaměřené na tuto oblast byly i nejúspěšnější,“ říká Vratislav Svoboda, předseda představenstva společnosti ATLANTIK AM.


Žebříček 20 nejúspěšnějších fondů ABN AMRO za rok 2007
Žebříček fondů ABN AMRO

Pozn.: Investice do otevřených podílových fondů v sobě zahrnuje riziko kolísání aktuální hodnoty investované částky a výnosů z ní. V minulosti dosažené výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích a není zaručena návratnost investované částky, proto by mělo být investiční rozhodnutí učiněno po důkladném zvážení nebo s pomocí finančního poradce.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy