ČSOB Pojišťovna vstoupila do nového roku s vyšším ratingem

21.01.2008 | , ČSOB Pojišťovna
Tiskové zprávy


Přední světová ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services (S&P) znovu zvýšila rating ČSOB Pojišťovny. Ve svém novém hodnocení jí přiznala dlouhodobý úvěrový rating (ICR) a rating finanční síly (FSR) na úrovni A- se stabilním výhledem, což je jeden z nejlepších výsledků, jaké kdy zaznamenala česká společnost.

„Zvýšení ratingu je velkým úspěchem, který odráží další posílení strategického významu ČSOB Pojišťovny pro její mateřskou společnost, belgickou pojišťovnu KBC Insurance N.V., a čím dál vyšší integraci ČSOB Pojišťovny do Skupiny KBC,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen. Zároveň zdůraznil, že pozitivní roli sehrály i zlepšující se hospodářské výsledky ČSOB Pojišťovny. Sama KBC Insurance N.V. má od S&P rating AA- se stabilním výhledem.

ČSOB Pojišťovna, která je čtvrtou největší pojišťovnou na domácím trhu, vykazuje v posledních letech velmi dynamický růst, tempem nárůstu předepsaného pojistného v životním i neživotním pojištění předstihuje průměr trhu. Ve třetím čtvrtletí loňského roku činilo její celkové předepsané pojistné 6,617 miliardy korun, z čehož 3,858 miliardy korun připadalo na životní pojištění, kde se tržní podíl ČSOB Pojišťovny podle statistik České asociace pojišťoven zvýšil již na 10,2 %, a 2,759 miliardy korun na neživotní pojištění, v němž tržní podíl ČSOB Pojišťovny stoupl na 4,7 %.

„Očekáváme, že ČSOB bude i nadále strategicky významnou investicí KBC, a nepředpokládáme proto, že by během následujícího ratingového období mělo dojít k nějaké změně hodnocení,“ uvedla analytička S&P Jelena Bjelanovic, která také zdůraznila dobrou kapitalizaci pozitivně ovlivňující rating ČSOB Pojišťovny.

S&P agentura dále očekává, jak uvedla ve svém zdůvodnění vyššího ratingu, že ČSOB Pojišťovna:

  • bude i nadále vykazovat zlepšující se pojistně-technické výsledky,
  • bude i nadále vykazovat příznivé výsledky zisku před zdaněním s tím, že hodnota ROE před zdaněním (návratnost vlastního kapitálu) se bude pohybovat kolem 15 %,
  • bude udržovat svou kapitalizaci na současné dobré úrovni,
  • bude i nadále těžit ze své distribuční strategie opírající se mj. i o křížový prodej produktů v rámci Skupiny ČSOB.

Standard & Poor's pravidelně posuzuje finanční zdraví ČSOB Pojišťovny již od roku 2004. ČSOB Pojišťovna je přitom jedna z mála domácích pojišťoven, které procházejí plnohodnotným ratingovým procesem, nikoli pouze ratingem na základě veřejně dostupných informací (tzv. pi rating) či ratingem v rámci celé finanční skupiny.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy