Renovace Plus - financování nákupu a obnovy bytových domů

22.01.2008 | , GE Money Multiservis
Tiskové zprávy


Společenství vlastníků a bytová družstva mohou při financování rekonstrukce a modernizace bytových domů využít vylepšený úvěr Renovace Plus od GE Money Bank.

Lze ho získat i bez zajištění a jeho maximální výše závisí na individuálních potřebách žadatele. Renovace Plus umožňuje financovat i 100 % plánované investice s rozložením splátek až na dobu 30 let. 15 % prostředků lze navíc čerpat bez prokázání účelu. Výdaje spojené s rekonstrukcí GE  Money Bank proplácí až rok zpětně. Renovaci Plus lze použít i pro nákup bytového domu od města nebo obce.

V panelových domech bydlí více než třetina obyvatel České republiky a otázka jejich rekonstrukcí je více než aktuální. V ČR je celkem 3,8 milionu bytů, z toho téměř 1,2 milionu tvoří byty v panelových domech. Ze 700 tisíc nejstarších panelových bytů byla dosud opravena a zateplena pouze čtvrtina. Program Panel, jímž stát finančně přispívá na rekonstrukce panelových domů, v současnosti pozastavil příjem žádostí o podporu.

„Družstvům a společenstvím vlastníků nabízí GE Money Bank okamžitý přístup k finančním prostředkům nutným pro opravu nebo rekonstrukci bytového domu. Bez zajištění lze s úvěrem Renovace Plus získat finance až na  100 % hodnoty nutné investice. Splátky je možné rozložit až na dobu 30 let, a významně tak snížit měsíční zátěž rozpočtů obyvatel rekonstruovaného domu,“ řekla Marta Caisová, manažerka sektoru Bytové domy, GE Money Bank.

Úvěr lze účelově použít na opravy, rekonstrukce a modernizace bytových domů, tedy na výměnu oken, opravu střechy, zateplení domu, rekonstrukci výtahů, atd. nebo nákup bytového domu od města nebo obce. V případě využití Renovace Plus na privatizaci domu platí žadatel měsíčně na splátkách stejně jako dříve na nájemném, ale již bydlí ve vlastním.

Minimální výše úvěru Renovace Plus je 300 tisíc korun, jeho horní hranice závisí na finančních možnostech žadatele a jeho konkrétních potřebách. Pokud tato částka nepřesahuje 300 tisíc korun na bytovou jednotku, poskytuje GE Money Bank úvěr pro společenství vlastníků a bytová družstva jako zcela nezajištěný. Žadatel sám volí mezi pevnou úrokovou sazbou s fixací na 1, 3, 5, 10, 15 let a pohyblivou sazbou vázanou na PRIBOR. Splácet může jak měsíčními anuitními splátkami, tak splátkami pravidelnými. Dobu splatnosti lze nastavit až na 30 let.

„Snažíme se vyjít bytovým družstvům a společenstvím vlastníků maximálně vstříc, a proto mohou čerpat až 15 % půjčky bez dokládání účelu použití. Navíc zájemcům proplatíme i výdaje až jeden rok zpětně v případě, že rekonstrukce již proběhla,“ dodala Marta Caisová.

K úvěru Renovace Plus si žadatel může zřídit také běžný nebo spořicí účet se zvýhodněným pásmovým úročením. V rámci termínovaných vkladů u GE Money Bank získají bytová družstva / společenství vlastníků navíc 20 procentních bodů oproti běžné úrokové sazbě.

Zájemce o úvěr Renovace Plus musí být právnickou osobou – buď společenstvím vlastníků jednotek nebo bytovým družstvem. Podmínkou je rovněž, aby se rekonstruovaná nemovitost  nacházela na území ČR.

Skutečný příklad financování nákupu bytového domu:
Dům stojící v Praze, má 3 vchody po 8 bytech, každý o výměře 64 m². Současná výše nájemného je 46 Kč / m², tedy 2944 Kč. Celkově za dům nájemné činí 70 656 Kč.

Nabídka prodeje domu dosahuje částky 6500 Kč / m². Kupní cena domu je po přepočtení 9,947 milionu Kč.

Odkup domu s využitím produktu Renovace Plus:
Splatnost úvěru: 30 let
Úroková sazba: 5,71 % p.a.
Měsíční splátka bytového družstva: 58 103 Kč
Měsíční splátka úvěru přepočtená na jednu domácnost: 2420 Kč (= 82% původního nájmu)

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy